maandag 25 april 2011

Dagje techniek

De Solarsensor in bedrijf De Solarsensor van dichtbij

Tweede Paasdag kennen ze niet in dit deel van Spanje, dus konden we vanochtend gewoon naar de markt om de voorraden weer aan te vullen. Ook het bezoek aan Bar Javi's voor onze zichtbaarheid en het gebruikelijke kopje koffie kon gewoon doorgaan.

Terwijl we daar waren werd ik aangesproken door één van de Engelsen hier in de buurt, ze hadden al een tijdje slechte schotelontvangst en als hij aan een kabel rommelde werd het beter of hield het er juist helemaal mee op. Of ik daar eens naar wilde kijken?

Ja hoor zei ik, vanmiddag rond een uur of twee ben ik er. Na even gekeken te hebben was het duidelijk, er zat inderdaad een draadje los. Ik heb een connector er opnieuw aangezet en het probleem was opgelost.

Weer thuis stond er nog een ander klusje op me te wachten: net voordat we vorige week naar Xaló gingen, had ik de voorbereidingen getroffen om naast de UV-meter van ons weerstation ook een sensor, die de ingestraalde energie van de zon meet, te installeren, een zogenaamde Solar-meter.

Een UV-meter heeft zin omdat die waarde iets zegt over hoe gevaarlijk de zon is voor onze huid.

Een solar-meter daarintegen, geeft de totale hoeveelheid ingestraalde energie -dus inclusief de UV- weer. Die waarde heeft weer betekenis voor onder andere de zonnepanelen en ook voor warmtewisselaars.

Vandaag is de Solar-sensor opgebouwd en bij het weerstation aangemeld. Wel moet hij nog afgeregeld worden, dus de geregistreerde waarden van deze middag zeggen nog helemaal niets.

Het is een slim maar eenvoudig apparaatje. Eigenlijk is het gewoon een thermometer die de temperatuur in de sensor als gevolg van de ingestraalde energie meet. Het verschil met de huidige omgevingstemperatuur geeft de werkelijke ingestraalde energie in Watt/m2.

P.S. Vanaf 1 uur vannacht tot kwart voor tien vanochtend heeft onze internetprovider een storing gehad en was er dus even geen verbinding.

1 opmerking:

Monique zei

Mooi gemaakt hoor! Alleen bij ons gaat de poort heel langzaam dicht, stukje voor stukje. Dat ligt dus aan de langzame internetverbinding bij het Campanile hier. Telkens een stukje en dan buffert het filmpje weer, we liggen in een deuk!

Hartstikke bedankt!

Een reactie posten