zaterdag 9 april 2011

And now we wait . . . .

Warmtewisselaar in bedrijf Tijdelijke proefopstelling met drinkwaterpomp

Vandaag wordt het -volgens de weersverwachting- 34 graden!! Onze meting geeft aan dat die verwachting klopt, wij hebben al 34,7 gemeten. Het is dus eigenlijk veel te warm om te klussen, maar vanochtend vroeg ging het nog wel.

Ik ben als eerste vanochtend naar Ivan gereden om de nog ontbrekende spullen voor de zwembadverwarming te halen om daarmee vervolgens als een haas aan de slag te gaan.

Het was niet heel veel werk meer, alleen het afmaken van de laatste winding op de schotel was wat lastig omdat de cirkels steeds kleiner werden en de slang daardoor al snel wilde knikken. Uiteindelijk is het goed gelukt en konden we de dikkere leidingen van- en naar het zwembad gaan leggen.

Vooralsnog is het een proefopstelling maar de eerste resultaten zijn zeker niet slecht. Hoewel de drinkwaterpomp eigenlijk veel te groot is kan ik, door de stroming wat te begrenzen met een afsluiter, toch een aardige opwarming van ruim 4 graden bereiken met nog steeds een forse hoeveelheid water die het zwembad ingepompt wordt. Als er in de toekomst een kleinere pomp gemonteerd wordt zal bij een lagere flow de temperatuurstijging dus hoger zijn.

Er zal ergens wel een optimum zitten in de combinatie van "hoeveel water voeg ik toe" en "hoe warm is dat water", maar voorlopig is het meer een test of alles heel blijft. De druk is wat aan de hoge kant omdat de pomp te groot is. Ook wordt de pomp zelf vrij warm, waarschijnlijk doordat dit model eigenlijk niet bedoeld is voor continue gebruik.

Op dit moment wordt het aangezogen water van net onder de oppervlakte gehaald en het warme water wordt onder aan de bodem weer teruggepompt. De gedachte hierachter is, dat het sowieso nuttig lijkt om het door de zon verwarmde oppervlaktewater naar de koelere bodem te pompen en dat het kunstmatig bijverwarmen van dit oppervlaktewater daar alleen maar bij gaat helpen.

Vanmiddag mag hij lekker doordraaien, we zijn benieuwd naar de opwarmingsresultaten van één dag.

6 opmerkingen:

Aart en Fien zei

Hopelijk was je opleidingssergeant niet GI Jane, want dan had je het niet zo leuk gevonden en nu spierpijn gehad.
P.S. Doen jullie wel een das om?

Johan zei

Ben bij het experiment destijds bij Cor achter gekomen dat als je (in het voorjaar) de pomp een kwartiertje uit zet er loei heet water van tegen de 50 graden uitkwam! Misschien een optie voor je omdat je 3 groepen heb om de pomp te laten lopen en er elektrische afsluiters er tussen te zetten en telkens 1 of 2 groep te laten lopen en de stilstaande te laten opwarmen.

Johan zei

Een timertje voor de aansturing hoeft voor jouw geen probleem te zijn volgens mij.

Leo en Joke zei

@Johan: dat met die groepen en kleppen vind ik teveel kans op storingen geven. Mijn motto: KISS = Keep It Super Simple.

Maar je hebt me wel op een ander idee gebracht:
Ik heb er nu een schakelklok tussen zitten die vanaf een uur of 10 's ochtends tot een uur of 7 's avonds steeds een kwartier AAN gaat en dan weer een kwartier UIT. Op die manier hebben we wel het warmere water en gebruiken we minder energie, ook krijgt de pomp de gelegenheid om af te koelen.

Johan zei

Cor had alleen een ouderwetse schakelklok met pennetjes dus moest dat wel om een kwartier. Misschien een ander pompje gebruiken die onder water of in de skimmer legt, dan wordt hij gelijk gekoelt en zuigt ook geen lucht aan.

Ton zei

Leo, misschien geeft dit bedrijf wat inspiratie?:
http://www.energycollector.com/html/nl_energycollector.asp

Ik heb ze op dak liggen in combinatie met PV-panelen en het werkt als een.... en dat in NLD!

Schakelklok komt uit China, zo gauw ik panelen bij schakel, verandert de lay-out op het scherm gelijk mee!

Gr Ton

Een reactie posten