dinsdag 3 augustus 2010

Scheiden doet lijden

Het-beeld-gaat-voor-drie-weken-naar-Aspe Hondón-de-las-Nieves-is-volgelopen-met-mensen 


Dinsdag hebben we deelgenomen aan een lokale, culturele activiteit.


Antonio, de smid, had ons uitgenodigd om toch vooral mee te lopen in de tocht waarin het beeld van Nuestra Señora la Virgen de las Nieves, Patrona de Aspe y Hondón de las Nieves, de beschermheilige van Hondón en Aspe wordt opgehaald in Hondón en te voet naar Aspe wordt gebracht. De oorsprong van deze tocht ligt in het onafhankelijk worden van Hondón in 1839 van Aspe. Beide dorpen behoorden toen nog tot dezelfde gemeente, er was dus ook maar één beschermheilige.


Destijds is overeengekomen dat in alle even jaren het beeld gedurende drie weken tijdens de feesten in Aspe zal zijn, de oneven jaren blijft het beeld gewoon in Hondón.


Het-beeld-wordt-te-voet-naar-Aspe-gebracht Eerste-stop-bij-El-Collao 


We zijn meegelopen vanaf het begin, waar van te voren heel veel mensen eerst het beeld kwamen groeten in de kerk, tot aan de eerste stop in El Collao, ongeveer 1,5 km buiten Hondón. Gedurende die tocht -die gewoon over de provinciale weg gaat- is er dus geen verkeer tussen Hondón en Aspe mogelijk. Alles is afgezet, er is politie en er zijn ambulances en de enige doorgaande weg door de vallei is gedurende een uur of drie buiten gebruik.


Er waren dus echt heel veel mensen, ze waren met busladingen tegelijk aangevoerd vanuit Aspe zodat ze de terugweg te voet -samen met het beeld- konden afleggen. Tijdens deze eerste stop werd vuurwerk afgestoken en werden duiven losgelaten, vervolgens is de tocht voortgezet richting Aspe. Wij zijn toen weer huiswaarts gegaan.Geen opmerkingen:

Een reactie posten