maandag 9 augustus 2010

Leuke verrassing

Energieverbruik met Dag- en Nachtstroom 


De dag begon als vanouds met ons bekende rondje langs de markt en Bar Javi's. Ook de marktman begint ons al te kennen, na het afrekenen stopt hij altijd nog wat extra's in de tas erbij. Ook dit keer hadden we weer twee tassen vol fruit voor € 4,50. Appels, peren, perziken, een gele meloen, bananen, pruimen en aardappelen, we kunnen er weer een weekje tegen.


Weer thuis leek het een lome, warme dag te worden. De leuke verrassing kwam rond een uur of 11, toen stonden Richard en Barbra voor de deur. Zij zijn webloglezers die zich ook aan het oriënteren zijn op een vertrek naar Spanje en die ons vrijwel dagelijks volgen. Ze waren in de buurt en het leek hun leuk om te kijken of ze ons konden vinden. Navraag op de markt en in de bar bracht ze bij ons. We hebben wat gedronken en gesproken over de valkuilen die komen kijken bij het kopen van een huis in Spanje, maar natuurlijk ook over de leuke dingen van dit land.


Nadat ze vertrokken waren bleek het inderdaad een warme dag te worden, de temperatuur bereikte een maximum van ruim 36 graden. Op die warme dagen blijven we toch wat vaker binnen. Ik heb de gelegenheid te baat genomen om ons energieverbruik en de bijdrage van de zonne-panelen daaraan weer eens op een rijtje te zetten.


Een paar duidelijke conclusies:


De huidige zonnepanelen leveren een bijdrage van bijna 7% van ons gehele verbruik. Dat maakt, dat we bijna iedere twee weken één dag gratis stroom hebben.
In termen van geld is de omschakeling van "gewone stroom" naar "Dag- en Nachtstroom" veel interessanter. Sinds het wisselen van de meter blijkt dat wij eenvoudig ruim 2/3 van ons verbruik in de nachtstroom kunnen laten vallen.


We hebben sinds de meterwissel onze eerste factuur ontvangen en weten nu dus ook wat de nieuwe meterhuur geworden is. In plaats van een paar cent per maand betalen we nu € 2,- per maand, maar door het veel lagere nachtstroomtarief besparen we ruim € 20,- per maand op ons verbruik. Het wisselen van de meter kostte éénmalig ongeveer € 11,- dus de conclusie is duidelijk: Dag-en Nachtstroom vergt bijna geen investering en levert direct geld op.


Toch gaan we -mogelijk komen ze deze week al- een tweede set zonnepanelen bijplaatsen. Ook het plaatsen van de kleine windmolen is al uitgebreid besproken de laatste weken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten