dinsdag 31 augustus 2010

Hoogspanning

Hooggespannen verwachtingen Een beetje gedoe is het wel, het opstarten van zonne- en windenergie. Het plaatsen van de windmolen was spannend maar is uiteindelijk prima uitgepakt. Hoewel het een onderdeel van de planning was, valt het toch een beetje tegen dat het inderdaad in de zomer weinig tot niet waait.


Het plan was, dat met name de zomer goed is voor het gebruiken van zonne-energie en dat het in de minder zonnige winterperiode vooral zal gaan waaien en dat dan ook de hele nacht door.


De windmolen staat dus vrijwel de hele dag stil, en als hij draait is het een beetje voor de vorm, maar echt opwekken doet hij nog niets. De zonnepanelen worden volop beschenen en dat zou dus allemaal goed moeten gaan, maar.....


Spanje (en dus de Spaanse energiemaatschappij Iberdrola) neemt het niet zo nauw met het product dat ze leveren. Mensen die bij deze firma werken zijn nu wellicht teleurgesteld en/of beledigd, maar "meten is weten" en dat laat zien dat we hier over het algemeen een (veel te) hoge spanning aangeboden krijgen. In Europa zou een waarde van 230 Volt "normaal" zijn, maar de afwijkingen hier zijn soms wel erg ruim buiten de marge.


Op zich is dat geen probleem, gloeilampen en vooral ook spaarlampen van Chinese makelijk gaan veel eerder stuk dan bedoeld, ook apparaten van een oudere generatie kunnen er soms niet zo goed tegen en dat is weer goed voor de omzet in de detailhandel. (Anti-crisis??)


Wat wel even een probleem leek te worden, was dat ook de meer moderne apparatuur een beveiliging tegen deze hoge waarden ingebouwd bleek te hebben. Ik spreek hier over de inverters die de energie van zowel de windmolen als de zonnepanelen omzetten in bruikbare netspanning. De inverters van beide systemen schakelen zichzelf uit als gevolg van de soms wel erg hoge spanning die ze aantreffen op het lichtnet hier.


Gelukkig wilden beide leveranciers meewerken aan een oplossing, maar het was dus geen kwestie van neerzetten, aansluiten en gaan met de spreekwoordelijke banaan.


Hieronder is nog te zien hoe we gisteren de verjaardagen van Willy en Deniece gevierd hebben!


 

1 opmerking:

Dolf zei

Dit is een veel voorkomende euvel vooral in ontwikkelingslanden waar de spanning enorm schommelen.
Als vakman hoef ik je niet uit te leggen dat door het plaatsen van een stabilisator direct achter
de meterkast, je dit problemen kan verhelpen om zo de kostbare elektra spullen te beschermen.

Een reactie posten