woensdag 4 augustus 2010

Rustig aan gedaan

Zo-is-de-fundering-geworden De afgelopen dagen hebben we het echt rustig aan gedaan. De enige echte (klus)arbeid bestond de afgelopen drie-en-een-halve dag uit het driemaal daags nathouden van het jonge, nog afgedekte beton. Dit afdekken en nathouden voorkomt het echte uitdrogen van het beton.


Het mengsel van cement, zand, grint en water wordt namelijk met behulp van vocht pas beton. Er vindt een langzame chemische reactie plaats tussen de cement en het water, hieruit wordt betonsteen gevormd die zich hecht aan het zand en het grint en zeer sterk is.


Als het dus te snel opdroogt kan zich uit de cement geen betonsteen vormen en wordt het beton dus minder sterk. Door de omvang van ons blok moesten we het drie dagen vochtig en afgedekt houden, die zijn nu dus ruim voorbij. Ook nu zal de verharding aan de binnenzijde nog weken doorgaan en zal het blok uiteindelijk dus nog sterker worden.


Bijgaand plaatje laat zien dat het echte blok wat lager dan het maaiveld ligt, zodat alleen de kleinere, vierkante verhoging waar de kantelvoet op gemonteerd zal worden, zichtbaar is. Het oog wil tenslotte ook wat.Geen opmerkingen:

Een reactie posten