zaterdag 1 mei 2010

Met Meccano spelen

ZelfbouwmeccanoOm de aangeschafte zonnepanelen netjes te kunnen plaatsen moest er een stevig rek komen waarop ze gemonteerd kunnen worden. Op internet is heel veel terug te vinden over onder welke hoek de panelen moeten staan, ook de richting is van belang. Omdat veel zonnepanelen op bestaande daken geplaatst worden is er meestal geen echte keus met betrekking tot de hellingshoek en richting. Bij ons komen ze op een eigen stellage aan de grond, dus kunnen we de hoek en richting optimaliseren.



Het mooiste is een zonne-volgsysteem, daarmee staan staan de panelen's zomers en  's winters gedurende de dag altijd precies op de zon gericht. Voor ons is dat onbetaalbaar en ook dermate complex dat er teveel kans op storingen is. Daarom hebben wij gekozen voor een vaste opstelling waarbij de richting 5 graden westelijk ten opzichte van het zuiden zal worden. Dit is, omdat 's middags de zon net wat sterker is dan 's ochtends, dus moeten ze net iets meer ´naar de middag´ gedraaid staan.



Voor de hellingshoek is het een ander verhaal. Ook hier in Spanje staat ´s winters de zon lager dan ´s zomers, maar bij een vaste opstelling moet je kiezen voor een stand waar het optimum ligt. Gelukkig zijn ook daarvoor allerlei interessante berekeningen te vinden, maar het komt er op neer dat de wintermaanden december en januari vergeten worden vanwege de lage opbrengst en de voor- en najaarsmaanden het zwaarst tellen.



De gedachte is dat tijdens de zomermaanden de zon zo fel is dat de panelen het toch wel doen. Betere opbrengst in het voor- en najaar is belangrijker dan een hoge opbrengst alleen in de zomer. In ons geval -we bevinden ons op   38 ° 16 ' 10 '' noorder breedte- is rekeninghoudend met de 'maandenbenadering' van hierboven de optimale hellingshoek 34 graden ten opzichte van het horizontale vlak en daarbij dus 5 graden westelijk ten opzichte van het zuiden.



Voor de bevestiging heb ik bij de smid een bosje 30 mm hoeklijn laten zagen waar ik met de kolomboormachine op de juiste plaats gaten in heb geboord. Ik speelde vroeger altijd al graag met Mecanno, maar nu moet ik deze grote-mensen Meccano eerst zelf maken. Als het spul in elkaar geschroefd wordt ontstaat precies de juiste hoek. Dat was wel weer even de stelling van Pythagoras, de tangens en de sinus van zolder halen, maar het is gelukt. Vandaag heb ik de losse delen eerst in de roestwerende verf gezet, morgen wordt het geheel in de gaten geplaatst die we ook vandaag gemaakt hebben.



Maandag komt Bernd weer, het eerste wat hij gaat doen is het storten van een gewapende versteviging. Omdat ze dan toch beton gaan draaien kunnen ze gelijk 6 putjes bij mij volstorten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten