zondag 31 juli 2011

Sluitertijd

ISO100F36T40 ISO400F11T1600

Omdat het scherpstellen nu een stuk duidelijker is, komt er dus onmiddelijk een volgend geintje om de hoek kijken: "Sluitertijd".

Op beide foto's staat dezelfde draaiende windmolen, deze foto's zijn gisteren binnen xe9xe9n minuut na elkaar genomen.

Bij de eerste foto was de sluitertijd ongeveer 1/40-ste seconde, dit was (relatief) lang zodat daadwerkelijk de snel draaiende beweging van de wieken op de foto te zien is. Op de tweede foto was de sluitertijd heel veel korter, namelijk maar 1/1600-ste seconde, hierdoor lijkt het of de molen stil stond.

Om het verschil in belichting door de kortere sluitertijd te compenseren, heb ik wel de lensopening (F-getal of Diafragma) en de gebruikte gevoeligheid (ISO waarde) moeten aanpassen.

Bij de eerste foto is een kleine lensopening (diafragma F/36) en een lage gevoeligheid (ISO 100) gebruikt, bij de tweede foto was de lensopening groter (diafragma F/11) en de gevoeligheid ook hoger (ISO 400).

Doordat bij de tweede foto er dus meer licht binnen kon komen (kleiner diafragmagetal = grotere lensopening) en ook nog eens een gevoeliger film-instelling is gebruikt kon de sluitertijd zoveel korter zijn.

Door de enorm korte sluitertijd wordt in een fractie van een seconde een momentopname van de wieken gemaakt waardoor het lijkt of ze stil staan.

De moeilijkheid is dan ook net die instellingen te kiezen die passen bij het effect wat je wilt bereiken: Als je de beweging van het object wilt laten zien kies je voor een langere sluitertijd, anders voor een kortere.

Zoals te zien op de foto's: gisteren was het een wat sombere, bewolkte dag hoewel de temperatuur goed was. Vandaag lijkt het er wat zonniger uit te zien.

2 opmerkingen:

Ineke Koenen zei

Succes met de open huizen route, ik zal voor jullie duimen.
Ineke Koenen ;-)

Edwin en Cokky zei

Voor foto 2 kan je hem ook even op het sportprogramma zetten.

Een reactie posten