zaterdag 9 juli 2011

Bose "Better Sound Through Research"

Bose Acoustimass-3 versterkerprint Deze slogan van Bose was ook vandaag weer helemaal actueel.

Ik had een Bose Acoustimass-3 set te reparatie meegekregen die het helemaal niet deed.

Dat wil zeggen, als hij een tijdje aanstond kwam er soms een beetje geluid uit, maar dat klonk dan van geen meter. Op internet was (uiteraard) een schema te vinden dus kon de klus beginnen.

Volgens de Wet van Leo nummer 3 is er bij een leuke storing altijd meer dan xe9xe9n probleem.

Zo ook hier. Er zit een beveiliging ingebouwd die de eindversterkers uitschakelt wanneer er teveel stroom door de speakers loopt en ook wanneer er een gelijkspanning aan xe9xe9n van de uitgangen komt te staan.

Nu zat er in xe9xe9n van de eindtrappen een fout waardoor er daadwerkelijk gelijkspanning op de uitgang stond, dus de beveiliging was zeker nuttig. Echter, toen dat probleem in de eindtrap opgelost was, bleek de beveiliging sowieso niet betrouwbaar in te schakelen, waardoor er nog steeds geen geluid was. Kortom, het was weer een paar uur leuk puzzelen.

Wat even schrikken was, was dat tijdens een kopje koffie op de veranda een plotselinge windvlaag de voordeur liet dichtwaaien! Normaal zorgen we er altijd voor dat er sleutels in de deur zitten, maar jullie raden het al: vandaag even niet.

Geluk is met de dommen, want omdat ik in de werkkamer bezig was waar het erg warm was, had ik daar het raam opengezet en mijn sleutels op het bureau gelegd. We konden van buitenaf het vliegenscherm omhoog doen en met mijn arm door de rejas kon ik met een potlood net bij mijn sleutels komen zodat we toch niet buitengesloten waren.

Hier moeten we toch eens iets op verzinnen....

4 opmerkingen:

Alberto zei

Sleutel bij de buurman hahahahhaha

groet Alberto

Thom zei

Vier vermogens transistors zonder koeling? Of worden deze bij dit vermogen niet warm?

Leo en Joke zei

@Thom: nee hoor, ze hebben wel koeling, alleen is dit op de foto de uitgebouwde printplaat.
Bij het inbouwen van de print worden ook de koellichamen weer aangebracht.
Daar zitten eigenlijk 4 eindversterkers op: 1x voor links, 1x voor rechts en 2 stuks in brug geschakeld voor de basversterker.
Op de foto zie je het linker- en rechterkanaal.

fotolog Albert & Mara zei

Ergens in een glazen pot
op jullie plot
een sleutel begraven.

Een reactie posten