maandag 4 juli 2011

Osmose

Schematische weergave 5-traps Osmose Filter Bij ons onder het aanrecht

Vroeger (in mijn onschuldige jeugd) kon je osmose het best uitleggen aan de hand van bierglazen die door osmose snel leeg raakten. De verklaring was dan:

"Osmose is het natuurkundig verschijnsel, waarbij kleine moleculen van de ene stof (het bier) door de intermoleculaire ruimte van een andere stof (het bierglas) ontwijken.
Biermoleculen bewegen zich dus tussen de glasmoleculen door naar buiten, waardoor het glas sneller dan normaal leeg raakt."

Niet iedereen geloofde dat, maar het gaf een aardig beeld van wat osmose nu eigenlijk is.

Osmose is eigenlijk een soort van filter. Kleine deeltjes kunnen er wel door, maar grotere niet, maar zonder dat het direct verstopt raakt.

In ons huis hebben we een 5-Traps Reverse Osmose filter onder ons aanrecht, hier halen wij al ons drinkwater uit. Nu hebben wij al drinkwater in de voorraadtank, maar het water wat echt bij ons naar binnen gaat (koffie, thee, soep, etc.) halen we uit het filter.

Het water wat wij drinken is dus erg schoon, nadeel is wel dat ook vrijwel alle goede mineralen eruit gefilterd zijn. Het blijft dus zaak om ook voldoende mineraalwater te blijven drinken, anders krijg je zwakke botten en valt je haar uit.

In principe bestaat het filter uit 5 verschillende stadia, 3 Pre-filters, een Membraan Osmose-filter en een Post-Filter:

Dus eerst een grof deeltjesfilter (1, Sediment) gevolgd door twee fijnere deeltjesfilters (2 en 3, beide Koolstof), dan het Osmose filter (4, drinkwater gaat rechtdoor, de nog fijnere bacterixeble verontreiniging wordt door het osmose-membraan afgesplitst en naar de afvoer geleid) en als laatste nxf3g een filter (5, een nog fijner koolstoffilter). Om bij het opendraaien van de drinkwaterkraan direct water te hebben is er ook een klein buffervat geplaatst.

Nu is een veel gehoord verhaal dat je ieder jaar alle filters moet vervangen, in werkelijkheid moeten de eerste drie jaarlijks vervangen worden, de laatste twee iedere 4-5 jaar, afhankelijk van het gebruik. Een gezin van 3-4 personen dienen die laatste filters dus iedere 4 jaar te vervangen, bij ons tweetjes is iedere 5 jaar dus genoeg. Deze keer gaan we alle filters vervangen, de komende jaren houden we ons aan het nieuwe schema.

Ivan van de Ferreteria had niet alle filters in voorraad, maar woensdag denkt hij alles binnen te hebben.

 

3 opmerkingen:

Derk & Margreet zei

Ik meende al een wat kale plek te hebben gezien op je hoofdkruin!

Leo en Joke zei

@Derk: Nee hoor, dat is alleen maar grijs.....
Die plekken aan de voorkant laat ik even in het midden. :-)

Alison zei

So that's what happened to Dave's hair!!!

Een reactie posten