Vroeger in software ontwikkeling was het volgende nummersysteem gebruikelijk:
Een eerste versie van een product kreeg versienummer V1.00. Kleine aanpassingen in functionaliteit kregen een volgnummer in dezelfde reeks, bijvoorbeeld versienummer V1.10. Het oplossen van kleine fouten (bugs) in zo´n versie zonder dat er nieuwe functionaliteit werd toegevoegd, leverde een ander volgnummer op, in dit geval V1.11 .
Als we de parallel trekken naar onze windmolen zien we het volgende beeld ontstaan. De oorspronkelijke molen was V1.00. Het vervangen van de bestaande wieken door de 6 nieuwe wieken had V1.10 tot resultaat.
Direct na het in gebruik nemen gisteren, werd een storende ´bug´ ontdekt. Doordat de nieuwe wieken iets groter zijn en dus meer wind vangen bleek de staartvin in verhouding te kort geworden. Het resultaat hiervan was, zodra er iets wind kwam de molen netjes op toeren kwam maar direct daarna zich 180 graden draaide en met zijn kont in de wind ging hangen totdat hij stil stond.
Vervolgens draaide hij weer netjes met behulp van de staartvin met de kop in de wind, om weer op toeren te komen waarna het hele riteel zich herhaalde. Kortom: een ongewenste situatie.
Vandaag hebben we een ´bugfix´ aangebracht, we hebben de molen weer omlaag gebracht en de staartvin verlengd. Met de kettingtakel is het omlaag- en omhoogbrengen werkelijk iets wat je bijna voor je plezier doet, dus ook vandaag hebben we dat weer ´even´ gedaan.
Het verlengen van de staartvin hebben we gedaan door het plaatsen van een langere stalen buis tussen generator en staartvin en het weer netjes schilderen ervan. Nu maar kijken of het nu wel goed gaat.
1 opmerking:
Achteraf beredenerend .... logisch !
Een reactie posten