vrijdag 14 januari 2011

Leuk werk!

Vandaag zou het gaan gebeuren: de mast strijken en de nieuwe wieken monteren. Tevens zouden er drie tuidraden aan de mast bevestigd worden. Als extra is de trekontlasting van de kabel aan de binnenzijde van de mast iets aangepast.

Bernd was er strak om 9 uur en na ongeveer een half uurtje voorbereiden lag de mast in ongeveer 2 minuten plat. Met de kettingtakel die hij had meegebracht was het een fluitje van een cent. Nadat Bernd vertrokken was kon ik zelf aan de slag met de aanpassingen.

Als eerste  heb ik de oude wieken gedemonteerd en de generator even losgenomen. Dit vanwege de gaten die ik door de mast moest boren ten behoeve van de bevestigingspunten voor de tuidraden. Tijdens het boren wilde ik niet de kans lopen in de kabel te boren, die moest ik dus even uit de mast halen.

Wat ik al vermoedde bleek waar: bij de huidige trekontlasting -om het gewicht van de kabel te dragen- bleken al een paar tie-wraps (nylon bindbandjes) gebroken te zijn. Daarom heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt gelijk een andere trekontlasting te maken.

Na het boren van de gaten zijn de beugels voor de tuidraden vastgeschroefd en is de kabel weer aangesloten. Toen ook de generator weer bevestigd was zijn de nieuwe wieken gemonteerd en heb ik alle onbeschermde bouten geverfd.

Tijdens het drogen van de verf hebben we een broodje gegeten waarna de mast weer omhoog kon. Ook dit ging met de kettingtakel simpel. Nu maar eens kijken of hij daadwerkelijk bij minder wind al wil gaan draaien.

Waar we ´s ochtends in een trui begonnen kon die in de loop van de ochtend al weer uit en hebben we in een T-shirtje verder gewerkt. Ja, het was weer prima weer. Nu mag het wel weer gaan waaien.

Samen met Bernd de mast strijken Bevestigen van de tui-draden De tuidraden zijn gemonteerd

De nieuwe naaf monteren Alles is klaar om hem weer omhoog te brengen In de weer met de kettingtakel

De weg omhoog is gevonden Tuidraden vastmaken aan de grondankers Het geheel staat weer

 

3 opmerkingen:

Monique zei

Leuk, een keer zo'n andere omgeving in Spanje.

Dat van dat vaste nummer moet je me nog eens uitleggen ;-)

Thom & Wilma zei

Ziet er magnifiek uit !
Nu maar hopen dat het gewenste resultaat wordt gehaald.

Aart en Fien zei

Dat ziet er professioneel uit Leo. Hopelijk gaat hij het goed doen. Maar voor mij hoeft die wind niet hoor. Als de molen het bij een briesje ook doet, zijn we allebei blij.

Een reactie posten