zondag 12 december 2010

Driemaal is scheepsrecht

Grondankers voor de tuidraden Hulpstuk voor het uitlijnen van de ankers Joke bij de laatste molen


Joke mocht vandaag kiezen:


1. Beton storten voor de grondankers.     2. Naar de rommelmarkt in Salinas.    3. Joke´s eigen keuze.    4. Geen van de bovenstaande opties.


Tegen alle verwachting in viel haar keuze toch op optie 1.


Rond een uur of 11 zijn we op ons dooie akkertje begonnen met het maken van een hulpstuk waarmee we de grondankers in de goede hoek en richting kunnen plaatsen zonder dat iemand ze vast hoeft te houden. Daardoor hebben we onze handen vrij om het beton te draaien en rustig rond het anker te storten.


Wel zijn we -voordat we zijn gaan storten- nog uitgebreid bezig geweest met het zorgvuldig uitzetten van de driehoek waarin de grondankers rondom de windmolenmast moeten komen. Nadat dit gedaan was konden we aan de slag.


Het hulpstuk bewees zijn nut. Eenvoudig de afstand tot aan de mast uitmeten en bij het tweede en derde anker ook de onderlinge afstand controleren en storten maar. Een tijdje geleden had buurman Cor zijn betonmolen al bij de mast klaar gezet zodat we direct konden beginnen. Vorige week heb ik bij de bouwmarkt het benodigde cement, zand en grint gehaald dus dat stond ook al klaar.


Het was weer 1 emmer cement, 2 emmers zand, 3 emmers grint en bijna 1 emmer water. Goed laten mengen en vervolgens rond het anker laten lopen. Tussendoor met een stok een beetje in de beton prikken zodat het overal goed tussen zakt en dat de eventuele luchtbellen er uit kunnen ontsnappen.


Na het eerste anker hebben we koffie gedronken, na het tweede anker hebben we broodjes gegeten en na het derde anker hebben we de spullen weer schoongemaakt en opgeruimd. Nu mag het beton rustig uitharden en kan ik het metaal van de week nog een keer in de verf zetten. 


Waarom al deze activiteit? De molen loopt niet zoals ik het wil, daarom gaat deze aangepast worden. Één van de aanpassingen betreft het monteren van 6 in plaats van 3 wieken. Om op zeker te gaan, wordt de mast daarom voorzien van tuidraden om bewegingen aan de top tegen te gaan.


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten