maandag 25 oktober 2010

Weer een erg leuke puzzel

Een defecte machine De defecte voeding Het begint weer te werken


De goede oude tijden waren weer even terug. Met de gereedschapskoffer op pad naar een machine die je nog nooit eerder gezien hebt, om te kijken of ik de oorzaak van de storing kan vinden. En daarna natuurlijk nog belangrijker, is het gevonden probleem ook op te lossen??


Vandaag ben ik bij smid Antonio geweest, dezelfde die onze mast voor de windmolen gemaakt heeft. Deze machine weegt bijna 10.000 kg, is 3 meter hoog en ruim 4 meter breed en kan met een druk van 160 ton persen om plaatmateriaal te buigen. Aan de linkerkant zit de kast met de hele besturing, daarin zat dus ook het probleem. Er bleek een voeding van een deel van de besturing defect te zijn die zover uitgebrand was dat hij ook echt vervangen moest worden. Nu heeft smid Antonio een neef die ook in de zaak werkt en die kende wel een paar bedrijven waar we konden kijken voor zo´n voeding.


Allereerst ben ik met Antonio op pad gegaan, maar de bezochte firma´s konden ons niet helpen. Vervolgens wist de zwager van Antonio nog wel een adres in Elche, daar ben ik vervolgens met de zwager naartoe gegaan en die hadden wel een bruikbaar exemplaar. Uiteraard heb ik gelijk een kaartje gevraagd, want zo´n handige winkel wil ik niet uit het oog verliezen!


Het plaatsen van de vervangende voeding ging heel snel, maar het in bedrijfstellen van de machine had nog wel wat verrassingen voor ons in petto. Omdat het ondertussen ook weer lunchtijd was geworden ben ik met de neef in Aspe een hapje gaan eten.


Al met al ziet het er goed uit, maar de machine moet nog afgesteld worden wat over een paar dagen gaat gebeuren. Antonio kent iemand die tot voor kort met deze machine gewerkt heeft en dus precies weet hoe je hem moet bedienen en instellen.


Alles bij elkaar heeft het zo lang geduurd dat ik te laat was voor mijn klas Spaans vandaag, maar me dunkt: Vandaag heb ik al weer genoeg geoefend.1 opmerking:

Cokky zei

En de poes?

Een reactie posten