woensdag 25 mei 2011

Stap voor stap

Amandelen in de dop Paardebloem met beestje

Vanochtend ben ik met Herman, de zwager van Joke, er eens rustig voor gaan zitten. "Maak wat foto's op "automatisch" maar zonder flits en kijk eens welke instellingen de camera kiest bij deze foto's." , was zijn tip.

Maak vervolgens eens dezelfde foto's op de handmatige stand waarbij je de instellingen zelf net zo instelt. Kijk waar de goede en mindere punten van die foto's zitten en denk na over wat je daaraan zou willen en kunnen doen.

Één van de dingen die opviel bij die foto's van vanochtend was de onscherpte, direct naast de delen die wel scherp waren. Nu wist ik nog van vroeger -ik had toen een Prutsiflex (Praktica)- dat dat te maken had met het gekozen diafragma. Blijkbaar heeft de camera in de automatische stand een voorkeur voor een klein diafragma en een hoge gevoeligheid.

Hoe kleiner het diafragma, dus hoe groter het F-getal, hoe kleiner de lensopening en omgekeerd. Ruwweg kun je zeggen dat hoe kleiner de lensopening hoe meer zogenaamde 'scherptediepte' je krijgt.

Mij is vroeger uitgelegd, dat dat komt omdat je dan alleen het middelste deel van de lens gebruikt, welke in verhouding vlakker is dan wanneer je het hele lensoppervlak (en dus de volledige bolling) van de lens gebruikt.  In dit geval was het dus zaak de opening te verkleinen (= groter F-getal) om meer scherpte rond het onderwerp te krijgen.

De prijs die je hiervoor betaalt is dat er door de kleinere opening dus minder licht binnenkomt op de sensor, wat gecompenseerd moet worden. Dit kan met een langere sluitertijd (meer kans op bewogen foto's) of een gevoeliger film (vroeger met echte films meer kans op korrel, tegenwoordig met digitale camera's meer kans op ruis).

Nu heeft de camera een stabilisator in de lens en een bijzonder ruisarme sensor. Dus op beide vlakken is er speelruimte, zodat foto's met een groter F-getal (dus kleiner diafragma, kleinere opening, minder licht)met een hogere gevoeligheid of langere sluitertijd toch goed genomen kunnen worden.

Deze oefeningen van vanochtend gaan er voor zorgen dat de automatische stand van de camera ineens toch iets minder interessant wordt,  omdat er in een aantal gevallen een beter resultaat behaald kan worden met een handmatige- of half-automatische instelling.

Agenda voor morgen: weer verder oefenen en nog meer in het boekje lezen en Herman en Ingen naar hun appartement in Albir brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten