woensdag 18 mei 2011

Natuurwandeling langs de Rio Chicamo

Vandaag zijn we (wederom op uitnodiging) meegeweest met een georganiseerde natuurwandeling langs de rivier die bijna in onze achtertuin ontspringt en achter Macisvenda richting Abanilla loopt, de Rio Chicamo.

Er werd vanuit Abanilla vertrokken waar ook vervoer geregeld was. Omdat er ook in de buurt van Macisvenda gelopen zou worden leek het ons een goed idee om met de auto naar Abanilla te gaan, wij zouden dan ook met onze eigen auto naar het startpunt rijden.

Zo gezegd, zo gedaan. Wel waren we dus bijna weer terug in Macisvenda toen de wandeling begon.
We hebben veel mooie plekjes gezien en we hadden een erg enthousiaste gids die ook van alles wist te vertellen over alles wat hier zwemt, groeit en bloeit.

De wandeling was goed georganiseerd: iedereen kreeg een tas met daarin een pet, water, een appel en een broodje en dat allemaal voor het inschrijfgeld van wel helemaal € 1,-  

Één van de nieuwe dingen die we over Macisvenda geleerd hebben vandaag is dat -zo'n 50 jaar geleden- Macisvenda een stuwdam (metje) had met een eigen waterkrachtcentrale in de Rio Chicamo. Tegenwoordig is het deel voor de stuwdam helemaal dichtgegroeid met het uit China geintroduceerde bamboe. Vroeger werd dat veelvuldig gebruikt in de landbouw, maar tegenwoordig gaat alles met machines waardoor het bamboe welig verder tiert en alles verstikt.

Hieronder een korte impressie van de wandeling waarbij wij de enige buitenlanders waren.

Groepsfoto met onze gids voorop De stuwdam van Macisvenda

De oude waterkrachtcentrale De gids geeft uitleg

Een smal deel van de canyon Bij de bron is een kleine waterval

4 opmerkingen:

Ingen & Herman Bavelaar zei

Wel wat laat, maar de beste wensen.Nog veel plezier met de oliebollen en makreel.

remko ekkers zei

hallo leo en joke
wat is het toch mooi daar
wij hebben verschillende keren daar ook gewandeld en gefietst prachtig!
zijn er vaste data wanneer er georganiseerd gewandeld wordt?
ik vroeg mij af waar dat water vandaan komt.
groetjes remko

Leo (en Joke) zei

@Remko: Zoals wij het begrepen hebben wordt het water bij de bron "gewoon" uit de grond omhoog geperst. Het meeste loopt in de Rio Chicamo richting Abanilla, maar een klein beetje sijpelt ook richting Barbarroja.
Er zijn wel vaker dit soort activiteiten, wij krijgen van de gemeente steeds mails met allerlei informatie, ook is er een Abanilla Virtual website waar deze dingen op staan.

Conny Peters zei

Hallo collega bloggers, ik woon in Rojales ( Vega baja) en als onderdeel van de Nederlandse vereniging Torrevieja voorzien wij een hiking groep van zo'n 60 hike tochten. De Rio Chicamo is daar een van maar een andere dan jullie hebben gedaan. Wij vertrekken vanuit Macisvenda, langs het Mahasandhi centre de rivierbedding in en dan terug naar de bron.
Mij lijkt het zinvol als bloggers ervaringen uit te wisselen omdat ook nu Google zaken in een nieuw jasje wil steken en dat zorgt bij menigeen voor problemen. Groet, Conny Peters
www.spanjehiking.blogspot.com

Een reactie posten