maandag 9 mei 2011

De Gemeentelijke verkiezingen komen eraan

Stemmen Op 22 mei 2011 is het zover, dan vinden de lokale verkiezingen plaats.

Op deze zondag kunnen alle officiële ingezetenen van de gemeente Abanilla, en dus ook van de deelgemeenten, gaan stemmen.

In Macisvenda wordt het schoolgebouw gebruikt als stemlokaal, eigenlijk net als in Nederland.

Vandaag zat voor mij (Leo) een stem-oproep in onze postbus maar voor Joke (nog) niet. De man bij het postkantoor legde uit dat het meer een herinnering is dat er verkiezingen aankomen, en niet zozeer een kaart die je moet hebben om te gaan stemmen.

Als je de posters en spandoeken in het dorp moet geloven zijn er maar twee partijen waar je uit kunt kiezen. In werkelijkheid zijn het er in onze gemeente 5:

De PP (Partido Popular) , de PSOE (Partido Socialista Obrero Español), de IU (Verenigd Links), de Democracia Nacional (DN) en de  Independientes Unidos por el Municipio de Abanilla (IUMA).

Deze partijen strijden tijdens de verkiezingen om de gunst van de kiezer in dit oostelijke van de Región de Murcia.

In 2007 behaalde de PP 8 zetels en de PSOE 5. De verwachtingen voor dit jaar als volgt: de PP 7 zetels, de PSOE 4 en de IUMA 2 zetels.

Waar staan deze partijen voor? Ruwweg zijn ze als volgt te rangschikken:

De PP is vergelijkbaar met het CDA, de PSOE heeft iets van de PvdA en de IUMA lijken op een mengsel van de SP en de Groenen.

De IU is een lokale, verenigde partij en de Democracia Nacional (extreem rechts) lijken kleinere splinterpartijen te zijn.

2 opmerkingen:

Rob, Sjoera & Spike zei

Fijne Kerstdagen en voor 2011 veel liefde, gezondheid en geluk!

Monique zei

Tja, misschien had ik best willen stemmen, maar het duurt in Abanilla even voor je officieel ingeschreven kan worden ;-)

Een reactie posten