donderdag 23 september 2010

Impuesto sobre Bienes Inmeubles de naturaleza rustica (IBI)

Ricabacica Vanochtend zijn we even naar het belastingkantoortje in Abanilla gereden om de puntjes op de i te zetten voor wat betreft onze aanslag onroerendzaakbelasting -in de volksmond IBI genoemd- die we ontvangen hadden. Aan de ene kant is het mooi te zien dat stapje voor stapje alle administratieve drempels genomen worden, aan de andere kant zal het betalen van belasting nooit echt een hobby van ons worden.


Aangekomen bij het kantoor moesten we wel even wachten: er hing een briefje op de deur dat hij even weg was, rond half twaalf zou hij weer terug zijn. Wel stonden de ramen open en was ook de deur naar de wachtruimte open. We hebben dus eerst maar om de hoek even een cortado genuttigd, daarna waren we gelijk aan de beurt.


Samen met de man achter het bureau hebben we de gegevens in het systeem even gecontroleerd, hij heeft gelijk het verzendadres omgezet naar onze postbus, alles lijkt nu dus geregeld. De betaling moeten we zelf gaan doen voor 1 december bij één van de banken in de regio. Opvallend in Spanje is dat alle betalingen aan ambtelijke instanties altijd via banken lopen. De ambtenaren staan je te woord en vullen de formulieren in, maar de geldstroom loopt -volledig gescheiden- via de banken.


Het goede nieuws is dat ons huis nog vóór het moment van aankoop, bij de gemeente  geregistreerd is en het nu ook op de juiste wijze in het Catastro vermeld staat. Op basis van die vermelding gaan we nu dus met ingang van 2010 ook de IBI aan de gemeente afdragen.


Op de weg terug zijn we eens via een andere binnenweg terug gereden, op die manier zijn we in een dorpje met ook een leuke naam terecht gekomen.


 1 opmerking:

Monique zei

Na de cursus 'waar let ik op bij de aankoop van een huis in Spanje', volgt vast nog eens de cursus 'hoe ga ik om met belastingen in Spanje'.
Gelukkig ben jij al bekend in Abanilla, nu wij nog ;-)

Een reactie posten