dinsdag 6 juli 2010

Windstil

Windstil Gisteren was weer een gewone maandag. Rustig wakker worden, ontbijten en bijtijds naar de markt voor onze groenten en fruit. Bijtijds, omdat het 's middags weer erg warm zou worden en dan moet je dus Siësta houden. Dat hebben we dus ook gedaan.


Vandaag staat er meer op het programma: we gaan naar Hondón de las Nieves om wijn, brood en melk in te slaan. Op de terugweg zullen we in Hondón de las Frailles wel stoppen voor een kopje koffie.


De afgelopen dagen zijn we uitgebreid bezig geweest met het uitvogelen van alles wat er komt kijken bij een (wat grotere) zonne-energie-installatie en dat valt nog niet mee. Als je alles officieel wilt doen moet je een bouwvergunning hebben; toestemming van de lokale netbeheerder om je installatie aan te sluiten; de aanvraag van de toestemming moet door een erkend ingenieursbureau gedaan worden en voorzien zijn van een volledig projectplan; omdat je energieleverancier wordt moet je ook toestemming hebben van het ministerie. Om die toestemming te krijgen moet je bij de aanvraag (dit is tevens de subsidieaanvraag) een bankgarantie storten ter waarde van € 50,- per geinstalleerde Wattpiek die je wilt gaan gebruiken. Dat loopt behoorlijk op als je 7-8 duizend Wattpiek wilt gaan plaatsen. De gehele doorlooptijd langs allerlei instanties kan oplopen tot wel een jaar!?


Daarnaast zijn er overigens signalen dat de Spaanse regering de subsidie op zonne-energie-installaties wil gaan verlagen, met name de installaties die op de grond worden geplaatst. De op daken geïnstalleerde systemen gaan ook terug, maar worden nog enigszins ontzien.


Dit alles maakt dat we ons nu richten op het uitzoeken van de mogelijkheden van windenergie. Het voordeel daarvan is dat het ook 's nachts kan waaien, dat levert mogelijk een hoger resultaat op ten opzichte van zonne-energie. Wel komen er heel andere installatie-aspecten om de hoek, maar dat zoeken we nu dus uit.1 opmerking:

Anne zei

Wat een foto!!!!!!! Opsturen naar chique woonmagazines. Zoiets moet je wel plaatsen!

Een reactie posten