zondag 18 juli 2010

Naar de markt

Het-kleine-broertje Vanochtend zijn we naar een rommelmarkt in Salinas geweest. Ik vind het altijd leuk om daar rond te struinen en Joke heeft ook altijd wel iets om naar te kijken. Dit maal zijn we met een paar cactussen voor in de tuin thuis gekomen, alle rommeltjes heb ik dit keer kunnen laten liggen.


Ook is vandaag de laatste hand gelegd aan het plaatsen van de tweede schotel. Ze zijn beide opnieuw uitgericht en ook alle ontvangkoppen zijn ingesteld. Middels één kabel vanuit de woonkamer naar de 2 schotels kunnen we nu van 4 satellieten de zenders ontvangen. De kleine schotel wordt gebruikt voor de Astra-, de Astra2- en Hotbird-satelliet, de grote hebben we nu op de Astra3 gericht staan.


De kleine schotel die -toen hij nog in Nederland buiten aan de muur hing- flink groot leek is met zijn 90 cm maar klein vergeleken met de hier aanwezige schotel die de Engelse bewoners in gebruik hadden. Deze heeft een diameter van 1m95. Gelukkig staan ze ergens in een hoek van ons perceel en hebben we er helemaal geen last van.5 opmerkingen:

Aart en Fien zei

Dat is interessant Leo: met 1 kabel naar de schotels en 4 satellieten? Daar moet je me binnenkort eens iets meer over vertellen (als je wilt natuurlijk).
Groet,
Aart

JaWi zei

Hi Leo,
Even een vraagje over het weerstation:
Ik zie (01.00 uur!) 90 % luchtvochtigheid??
Klopt dat wel?
p.s. inderdaad, het schoteltje valt haast niet op naast die grote broer.
Groetjes, Willy

Leo & Joke zei

@Willy: Ja hoor, dat klopt. We hebben de laatste dagen al vaker dat in de loop van de nacht de vochtigheid oploopt. In combinatie met de temperatuur kun je dat in de bovenste grafiek terugzien. Als het dauwpunt van de buitenlucht stijgt richting de werkelijke temperatuur is dat een teken dat de vochtigheid is toegenomen. Op moment dat het (bijna) dauwpunt samenvalt met de temperatuur ontstaat er mist. Ook vandaag is het buiten weer vochtig door de ochtendmist, die wanneer de zon gaat schijnen, direct weer verdwijnt.

Leo & Joke zei

@ Aart: 4 satellieten op één ontvanger dat werkt met een keuzeschakelaar.
Maar dan wel één die automatisch door de ontvanger wordt bediend. Zodra ik dus binnen een andere zender kies weet de ontvanger dat die zender op een andere satelliet zit en stuurt een signaal naar de schakelaar om naar die bewuste ontvangkop ( of schotel) die op de juiste satelliet gericht staat te gaan kijken. Wij hebben een schakelaar(tje) met 4 ingangen.
Een en ander is hier nog eens terug te lezen: http://www.sattv.nl/diseqc-switch/

Aart en Fien zei

@Leo,
Dank voor de uitleg. Ik ben benieuwd naar de werking straks.

Een reactie posten