maandag 27 juni 2011

UV index

Volle zon Hoge UV waarden zijn gewoon in Spanje

Vandaag staat in het AD een artikel waarin Nederland gewaarschuwd wordt voor de zeer hoge UV-index die vandaag kan optreden. De straling kan oplopen tot 7, mogelijk zelfs 8!

Hieronder het volledige artikel, met hierboven de grafiek met UV-waarden zoals we die de afgelopen week hier in Spanje gehad hebben. Iedere dag een UV-index van 8 is hier dus heel normaal, en de echte zomer (juli-augustus) moet nog beginnen! Spanjaarden gaan dus juist rond twee uur van het strand weg en behalve aan de kust voor de toeristen hebben in het binnenland de Spaanse barretjes dus vrijwel nooit een terras. (De laatste tijd verschijnen de terrasjes nu juist wel, dit is vanwege de strenge anti-rookwetgeving hier in Spanje) De gegevens in de grafiek komen van ons weerstation.

 

Zonkracht op hoogtepunt, let extra op huidbescherming

xa9 THINKSTOCK

De kracht van de zon bereikt vandaag in ons land (Nederland) minimaal een 7, maar kan oplopen tot een 8. Dat is de hoogst mogelijke waarde in Nederland, meldt het KNMI. De zonkracht is de maat voor de hoeveelheid UV straling bij onbewolkt weer.

De zonkracht varieert in Nederland van 0 tot 8. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbrandingen en huidkanker. Op grond van deze voorspelling adviseert KWF Kankerbestrijding daarom vandaag extra maatregelen te nemen om verbranding van de huid te voorkomen.

Forse toename

Het aantal mensen met huidkanker neemt fors toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in het jaar 2000 tot ongeveer 40.000 dit jaar. Een stijging maar liefst 75 procent. De kans op het krijgen van huidkanker is vrij hoog: ongeveer 1 op de 50 Nederlanders zal vxf3xf3r het 80ste levensjaar een melanoom ontwikkelen, voor het basaalcelcarcinoom is dit 1 op de 7 en voor de overige huidtumoren 1 op de 180.

90 Procent van het aantal huidkankerpatixebnten is gerelateerd aan de totale hoeveelheid UV-straling die iemand in de loop van zijn leven oploopt. Vooral mensen met een licht huidtype, 39 procent van de Nederlandse bevolking, zijn extra gevoelig voor verbranding van de huid.

App
KWF Kankerbestrijding heeft een gratis applicatie gelanceerd met een zonbeschermingsadvies op maat. Deze applicatie is beschikbaar voor de iPhone en voor Android telefoons en bestaat uit een zonkrachtmeter die de actuele zonkracht in Nederland meet en een huidtypetest. (Redactie)
27/06/11 10u40

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten