maandag 13 juni 2011

Dat belooft nog wat

De eerste wolken De koperen ploert Ruim 31 graden in de schaduw

Het werd vandaag ruim 35 graden en voor komende zaterdag wordt 39 verwacht!

Vanmiddag, rond 5 uur toen de ergste warmte wat ging verminderen, was het toch nog boven de 31 graden in de schaduw. Jullie zullen begrijpen, we hebben niet echt veel gedaan vandaag.

Een aardigheidje kunnen we nog wel melden: We zijn sinds vorig jaar echt resident in Spanje, dat betekent dat we voor de Nederlandse belastingdient nu "Buitenlands Belastingplichtige" zijn.

Wat houdt dat in?

Wij hadden -zoals zo vele jaren hiervoor- netjes met het programma van de belastingdienst onze aangifte ingediend en waren in afwachting van onze teruggave. Die kregen we (nog) niet, wel kregen we bericht dat we, omdat we nu "Buitenlands Belastingplichtige" zijn, onze aangifte met een ander programma, wat we ook konden downloaden van de site, opnieuw moesten doen . Zo gezegd, zo gedaan.

Wat opviel was dat het programma er praktisch helemaal hetzelfde uitziet, je krijgt ook dezelfde vragen en je moet dezelfde gegevens invullen. Wat was wel een verrassing?

Aan het eind, waar je de gegevens kunt verzenden aan de belastingdienst, werd ons niet gevraagd om in te loggen met onze DigiD, maar moesten we gebruik maken van onze 5-cijferige, geheime code die we ooit, erg lang geleden, misschien wel 10 jaar terug?, aan de belastingdienst hadden opgegeven?

Oops, dat was dus even zoeken, maar wie wat bewaart heeft wat, dus ook die gegevens konden we nog boven water halen en konden we alsnog onze aangifte doen.

Eens kijken hoe dit gaat aflopen.

Toelichting: Op dit moment kiezen we ervoor Nederlands belastingplichtig te blijven, dit vanwege de hypotheekrenteaftrek. Zodra we richting (pre)pensioen gaan zullen we gaan kiezen om Spaans belastingplichtig te worden. Dit, omdat Spanje alle Pre-, Lijfrente en Pensioenuitkeringen sterk ontziet in hun belastingstelsel.

 

9 opmerkingen:

Monique zei

Jee, wat een trieste foto van de vrijmarkt bij de Finca. Niks gemist zie ik wel ...

En ja, het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar jullie doen het goed en zijn wel een voorbeeld voor ons!

Shirley Girling zei

Just had a lovely week, with Bob and Sandra in Macisvenda, love the daily reports

Anne zei

We geloven jullie graag. Ook wij hebben er goed over nagedacht en kiezen daarom ook voor part-timen, straks en dat vinden we al spannend genoeg.
Wel heel gaaf dat er mensen zijn zoals jullie die dat maar al te goed begrijpen en er zo over schrijven.Het zet een mens toch aan het denken.
Je moet uit heel bijzonder hout gesneden zijn om een 100% Spaans leven te leiden.

Mara zei

Wat moet ik aan deze log nog toevoegen. Jullie hebben het mooi verwoord.
Al meer dan 20 jaar zijn wij aan het part-timen. Dat is ook een bewuste
keus zoals jullie bewust hebben gekozen voor het permanent wonen in Murcia.
Nog even en dan wordt het twee maanden hier en twee maanden daar in Andalucia.
Vooral ik, Mara, heb daar bewust voor gekozen en Albert heeft dat geaccepteerd.

Petra zei

Als ik dit zo lees ,kan ik niets anders doen dan concluderen dat waar je ter wereld ook bent mensen `achter het loket ` er alles aan doen om het leven je alleen maar moeilijk maken.

Edwin zei

DigiD ! Dat bedoelde ik. Een BSN hebben we wel maar aan een DigiD kunnen we niet komen als je niet in Nederland staat ingeschreven. Maar we kunnen wel belastingaangifte doen zonder een DigiD.

Derk zei

Wacht maar af totdat je werkelijk gaat emigreren en dan het M-formulier moet invullen!
Volgens mij staat de "M" voor "Mega" maar ook voor "Moeilijk".
Maak de borst maar nat!

Leo en Joke zei

Hoi Derk, wij hebben gelezen over het "M-formulier".

Voor zover wij hebben kunnen achterhalen moet je juist dat M-formulier invullen als je "een deel van het jaar" in Nederland en een deel van het jaar in het buitenland gewoond hebt.

Om die reden hebben wij ons per 31 december laten uitschrijven uit NL. Het laatste jaar in NL was dus een "gewoon", volledig jaar, en het eerste jaar in het buitenland dus ook en konden we dus het programma voor "Buitenlands Belastingplichtige" gebruiken.

Wij denken dus dat we door precies tijdens de jaarwisseling te emigreren het gevreesde M-formulier omzeild hebben....
(We weten het natuurlijk nog niet zeker)

Derk zei

Dat heb je slim gedaan! Maar toch ben ik niet zeker van de zaak.
Het is namelijk een "M" formulier dat staat voor "Migratie". En je (e)migreert toch?
We moeten dus maar afwachten en maar hopen dat je gelijk krijgt!

P.S. De lassen zien er goed uit die je hebt laten zien op 20 juni. Ik heb het op de HLS (tropische Landbouwschool) in Deventer moeten doen en weet dat het niet eenvoudig is om een mooie regelmatige las te krijgen.
Succes!

Een reactie posten