dinsdag 25 oktober 2011

De derde wet van LeoDe derde wet van Leo luidt: "Bij een 'leuke' storing is er altijd meer dan één oorzaak te vinden."

Zo ook in dit geval. Ja, er was een stroomstoring bij de buren een paar huizen verderop. Onderzoek wees uit dat de 'fase' wel in orde was, maar de 'nul' leek onderbroken. Verder onderzoek liet zien dat er in de box bovenin de mast waar de kabel vandaan kwam een probleem moest zitten.

De poging om bovenin te komen met een ladder bleek veel te gevaarlijk, ook was de ladder te kort. Via via werd een hoogwerker geregeld, maar daarvan bleek het uitschuifmechanisme defect. Toen kwam plan ' C ' voor de dag, een takelwagen zou het klusje komen klaren.

Bij deze takelwagen was een handig rekje in elkaar gelast waarmee dus iemand omhoog gehesen kon worden. Met mijn gereedschap ben ik in het bakje geklommen en kwam ik op ruim 10 meter hoogte netjes naast de paal te hangen. Daar bleek inderdaad een 40A zekering defect te zijn. Omdat er bij de meter ook nog een zekering zat van 50A hebben we de zekering bovenin de mast vervangen door een 100A exemplaar.

Echter......

Vervolgens bleek de 40A zekeringautomaat die ná de meter geplaatst was steeds uit te springen. Kortom, meten is weten, er bleek in de kabel in de grond een sluiting te zitten. Na een tijdje zoeken bleek de kabel een koppeling te hebben die slecht was uitgevoerd. Gewoon de draden in elkaar draaien, een beetje tape eroverheen , stukje krimpkous, wat isolatiebandband en hup, de grond in.

Die koppeling heb ik nu dus opnieuw gedaan en in een kunststof slang afgevuld met siliconenkit geplaatst waardoor er na drie dagen eindelijk weer licht was in de twee huizen die van deze verbinding afhankelijk zijn.

Volgens de derde wet van Leo klopte dit dus weer helemaal. Ja, de zekering was te klein en daardoor kapot gegaan. Het vervangen van de zekering lost het probleem niet op, want de tweede (echte) oorzaak bleek de sluiting in de kabelverbinding te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten