maandag 7 februari 2011

Weer een meterkast

Modified-breakerbox Gisteren ben ik naar de zondag-rastro in Salinas geweest. Ik vind het gewoon leuk om lekker tussen alle rommel te snuffelen.

Vandaag was ook een aardig gevuld dagje. Vanochtend uiteraard eerst naar de markt hier in Macisvenda om fruit te kopen, aansluitend naar Ivan om de spulletjes voor het klusje van vanmiddag op te halen.

Bij buren een paar huizen verderop ben ik namelijk ook de meterkast onderhanden gaan nemen, de bestaande groepen zijn daar nu verdeeld over een drietal aardlekschakelaars, in plaats van de oorspronkelijke één. Dit soort klusjes komen toch regelmatig voorbij, de mond-op-mond reklame werkt toch het beste.

Vanavond ben ik naar Spaanse les geweest maar doordat juf Encarna niet lekker was ging die niet door, nu kan ik me weer op het log en de programmatuur storten.

Extra informatie over de Spaanse meterkast:

Vanwege een wettelijk besluit van december 2008 moeten alle groepenkasten vanaf die datum voorzien zijn / gaan worden van een zogenaamde ICP. (Interruptor de Control de Potencia)

Nu heb je niet even een heel land van zo'n ICP voorzien, dus dat gaat stapsgewijs. Op termijn zullen alle klanten van de energiemaatschappijen een brief ontvangen, waarin staat dat binnenkort hun installatie onderzocht zal worden op het hebben van de verplichte ICP. Na ontvangst van de brief heeft de klant 20 dagen de tijd om de ICP eventueel te (laten) plaatsen.

De ICP is eigenlijk ook een soort van hoofdschakelaar, maar dan één die in een apart deel van de meterkast zit. Hier op de foto op de plaats rechtsboven.

Deze ICP heeft de volgende eigenschappen: Hij schakelt uit wanneer de stroom groter wordt dan de waarde die op de ICP vermeld staat. De waarde van de ICP dient overeen te komen met de gecontracteerde waarde op het Iberdrola contract.

Verder kent zo'n ICP een inschakelvertraging. Wanneer hij uitgeschakeld is kan hij pas na ongeveer één minuut weer ingeschakeld worden.

Bij de keuring door Iberdrola wordt de ICP vergeleken met de waarde op het contract en ook wordt het aparte deel van de groepenkast dan verzegeld. Voor dit onderzoek wordt ongeveer € 10,- in rekening gebracht.

Ik heb begrepen dat, wanneer er geen juiste ICP geplaatst is, de energiemaatschappij gerechtigd is om de klant een tarief van een klasse hoger te gaan doorbelasten.

Hier bij Iberdrola en ook hier is nog extra informatie over de ICP te vinden.

2 opmerkingen:

Fien en Aart zei

Ik hoop dat ik nog een plekje in onze meterkast heb voor zo'n ICP.

Monique zei

Mmm, denk dat je bij ons ook maar even moet kijken ;-)

Een reactie posten