We hebben de laatste tijd al vaak geschreven over onze zon- en windenergie avonturen. Afgelopen week zijn er weer een paar stappen in de goede richting gezet met, in ieder geval voor de korte termijn, duidelijk zichtbare resultaten.
Bij de zonnepanelen is er afgelopen week nog een relatief kleine aanpassing gedaan aan de inverters. De inverters zijn de apparaten die de gelijkstroom die door de zonnepanelen opgewekt wordt vervolgens omzetten in bruikbare netspanning. Gebleken is dat door de overspanningsbeveiliging in deze inverters, als gevolg van de hoge netspanning hier, zij zichzelf regelmatig uitschakelden. Het lijkt er op dat de laatste aanpassing dit ongewenste gedrag volledig teniet heeft gedaan, de opbrengst per dag is hiermee flink gestegen.
Bij de windmolen is het volgende gebeurd. Het begin dit jaar monteren van 6 wieken in plaats van de oorspronkelijke 3, in combinatie met het eind vorig jaar plaatsen van een geavanceerd accu-laadsysteem, heeft ook geleid tot het eindelijk gaan leveren van (wat) energie door de windmolen. Op dit moment zijn we nog bezig met het beter instellen van de installatie, maar de eerste resultaten worden duidelijk zichtbaar. Ook houdt dit systeem rekening met de tijden van dag- en nachtstroom. De energie van de windmolen wordt juist in de duurdere dagstroomperiode teruggeleverd, om op die manier een hoger financieel rendement te behalen.
Een uiterst behoudende schatting brengt dat de combinatie van zonnepanelen en de windmolen op jaarbasis toch meer dan 10% van ons verbruik kan gaan opleveren. Eens kijken hoe zich dit alles de komende maanden gaat ontwikkelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten