Hier wordt vast een tipje van de sluier opgelicht. Bij Aart en Fien was -na het plaatsen van een nieuwe schotel- de oude Engelse schotel over.
Door één en één bij elkaar op te tellen kwam ik al snel aan ongeveer 5, dus hebben we zaken gedaan. Vandaag zijn we hem op gaan halen en binnenkort wordt hij (anders dan normaal) weer in gebruik genomen.
Het is de bedoeling hem helemaal met een rond lopende waterleiding te bekleden zodat een enorme, op de zon gerichte, warmtewisselaar ontstaat. Daar wil ik dan het zwembadwater doorheen pompen om op die manier een stukje verwarming te bereiken zodat we eerder in het jaar al kunnen zwemmen. Ook na de zomer moet dit zijn nut gaan bewijzen.
Het idee is goed, nu eens kijken hoe het uitpakt.
9 opmerkingen:
Proficiat
Dolf
Van harte gefeliciteerd Joke en Deniece. En ook jij hoor Leo.
Van harte!!!!!
Vanuit Kentucky USA van harte gefeliciteerd met de nieuwe familie-aanwinst!
Joke, gefeliciteerd met je kleinzoon en geef Deniece en haar zoon maar een dikke kus. Groetjes Peter en Ria.
Joke,van harte gefeliciteerd met een prachtige kleinzoon,geniet ervan.
Rien en Wil
Heb met Cor tig meter 16 mm zwarte slang op 2 pallets in een cirkel van binnen naar buiten gemaakt en een klein pompje erop gezet. Er kwam inderdaad (in het voorjaar) warm water van ruim 45 graden uit. Maar de capaciteit was veel te laag om zo'n grote hoeveelheid water van het zwembad op te warmen. Zit er aan te denken om een buizenconstructie te maken en op het dak van de overkapping te maken, daar brand lekker de zon op.
Ach, anders kan het nog een plantenbak, opvang regenwater of iets dergelijks worden?
We gaan het beleven!
Suc6 met het project in ieder geval.
Jaap & Willy
Hoi Leo, voordat je de schotel gaat plaatsen is het toch ook te berekenen:
Stel dat in jullie zwembad ca. 100 m3 water zit. Stel dat je het water met 5 graden wil verwarmen dan zou je volgens mij 500.000 kcal warmte moeten toevoegen. 1 calorie = 4,1868 joule, dus heb je 2.093.400.000 joule nodig om de gewenste verwarming tot stand te brengen. 1kWh is 3,6 miljoen joule. Mijn conclusie is dan dat je 581,5 kWh moet toevoegen. Met een warmtewisselaar van 9kW, is het water dus in ca.65 uur warm. Trekt de windmolen dat een beetje? O ja, je hebt natuurlijk ook warmteverlies. Dat ben ik nog vergeten te berekenen. Zo´n berekening is toch ook met de stralingswarmte van de zon te maken? Ik zag dat er vandaag bij jou in de buurt maximaal 700 Watt per m2 was ingestraald. (zo´n stralingsmeter wil ik nog eens aanschaffen voor het weerstation) Wat denk jij van deze berekening?
Een reactie posten