woensdag 9 februari 2011

Het is wel erg klein hoor!

SMD weerstandjes na het vervangen Bloesemtocht met Ma Haas

Met de komst van Joke en haar moeder gisteravond, kwamen er ook allerlei kleine spulletjes die ik in Nederland heb laten afleveren. Bepaalde onderdelen waren bestemd voor een kleine modificatie van de zonnepaneel inverters.

In deze inverters (StecaGrid-500) zit een beveiliging die de inverter uitschakelt wanneer de aanwezige netspanning een bepaalde waarde te boven gaat. Nu is hier in Spanje de netspanning (bij ons tenminste) fors aan de hoge kant. Hierdoor staan de inverters vaak standby, waardoor veel gratis energie verloren gaat.

De inverters zijn volgens de specificaties geschikt om te werken tot een netspanning van 253V, onze exemplaren schakelen echter al ruim voor deze waarde zichzelf uit. Om te zorgen dat ze de gespecificeerde spanning wel zullen halen moesten er een paar weerstandjes gewijzigd worden. Deze aanpassing (met wel heel kleine componenten: 1,5 x 2 mm) heb ik vanochtend succesvol uitgevoerd terwijl de dames al hun spulletjes op orde hebben gebracht.

Vanmiddag zijn we samen uit eten geweest, een Menú del Día bij een ons welbekend adresje, "Monte Alto" in Hondón de las Nieves. Op de terugweg hebben we een soort van lokale bloesemtocht gereden waarbij we prachtige velden met bloeiende amandelen gezien hebben.

8 opmerkingen:

Aart en Fien zei

Van harte gefeliciteerd Joke en een goede tijd in NL. Een steun voor je dochter!

Ineke zei

Wij komen wel even om de koffie, zijn toch in de buurt.
Ik geef wel een belletje.
Groetjes uit Zeeland Ineke en Bert

Monique zei

Vah harte gefeliciteerd nog Joke. Wat leuk om oma te worden, spannend, fijn dat je er zelf bij kan zijn in Nederland.

Groetjes,
Albert & Monique

Anne zei

Van harte gefeliciteerd, allebei en succes met je aankomende tijd als onbestorven weduwnaar, Leo. Gooi de diepvries maar alvast vol met lasagne. Lekker makkelijk.
Joke, veel geluk en plezier gewenst in Nederland. Spannend!!!!!

Ruud en Marieke zei

Hallo Joke( en natuurlijk Leo) ook na je verjaardag mag je nog iemand feliciteren. Dus van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Geniet van je verblijf in Nederland. Wij wensen je dochter een goede bevalling en voor jullie samen een plezierige kraam tijd.
groeten van Ruud en Marieke

Anne zei

Tjonge, wat een mooie foto. De rechter dan, hè? van die linker foto snap ik natuurlijk helemaal niets.

Ton Maas zei

Beste Leo,

Zou het lonen om zo'n Stecagrid 500 zelf na te gaan bouwen?

Gr Ton

Joke (en Leo) zei

@Ton: ik zou zeggen: Nee.
Op circuitsonline.nl en vele andere websites is over het zelf bouwen van inverters al veel gesproken, laat staan als het netgekoppelde inverters zijn.
Zelfs voor deze kleine modificatie was al veel inhoudelijke informatie nodig, en dat was van een al bestaand ontwerp.

Netspanning, regelingen, vermogen, speciale transformatoren, microprocessorregeling met de bijbehorende code, beveiligingen, hoge stromen, isolatie, behuizing, aansluitingen, etc.
Nee, naar mijn bescheiden mening is het ondoenbaar.

Bij Peveco koop je ze al voor € 300,-

Een reactie posten