dinsdag 15 juni 2010

Dag- en Nachtstroom in Spanje van Iberdrola

Iberdrola_torre-alta-tension De afgelopen dagen hebben we best veel reacties gekregen over ons bericht over dag- en nachtstroom van Iberdrola. Daarom hebben we hier nog eens alles op een rijtje gezet.


Hier is meer informatie terug te vinden:


 


Ga naar http://www.iberdrola.es,  Klik op: Clientes , vervolgens op: Hogar , vervolgens op: Electricidad , vervolgens op: Energía Día y Noche (Discriminación Horaria)


 


Om de wisseling tot stand te brengen hebben wij met de klantenservice gebeld (TELÉFONO DEL CLIENTE 902 20 15 20 ,  in het Spaans) en aangegeven dat we geen problemen hebben maar dat we ons contract willen 'cambiarren'  naar Energía Día y Noche (Discriminación Horaria).


 


Dat kon telefonisch, wel proberen ze je ook een aanvullend Service contract  'aan te smeren'.  Maar als zoon van een electricien heb ik dat niet echt nodig.   Ze bieden het aan, maar zodra ik begreep wat het was heb ik duidelijk gezegd dat ik alleen het tarief wil wijzigen en dat dus alleen het contract en de meter (contador) gewisseld hoeft te worden, daarna drong ze ook verder niet aan.


 


Vervolgens stelde ze een aantal vragen om te verifieren ik wel de contracthouder was. Bij ons wilden ze weten wat ons contractnummer was, het adres en het ons contacttelefoonnummer.  Dit staat allemaal op de facturen zoals je die van Iberdrola ontvangt.  Als extraatje wilden ze hun gegevens compleet maken door ook het lange Catastro nummer bij hun in het systeem in te vullen.


 


Vervolgens voerde de dame alles in in hun systeem, toen dat klaar was gaf ze aan dat ze nu alles ter verificatie aan me terug zou lezen en dat dit deel van gesprek opgenomen zou worden omdat de opname dan ook de mondelinge opdracht is om het contract om te zetten.  Dit was wel een uitdaging omdat het tempo behoorlijk hoog lag, Bert Visscher zou er jaloers op zijn.


 


Direct na dit gesprek kreeg ik een mail met daarin een pdf-file van het aangepaste contract bijgevoegd toegestuurd. Hierin bleek precies datgene te staan wat we daarvoor besproken hadden.  Omdat een en ander al mondeling en middels een geluidsopname bevestigd is hoef je dat document niet retour te sturen. Het is puur voor je eigen documentatie.


 


Hier is ook nog meer info terug te vinden: https://www.iberdrola.es/webibd/corporativa/iberdrola?IDPAG=ESWEBCLIEMPASEINFSUMTAR


 


Dit gesprek was op maandagochtend.   Dinsdag aan het eind van de middag werden we teruggebeld door de lokale technicus die woensdagochtend langs komt om de meter te wisselen. We hebben er alle vertrouwen in dat het ook daadwerkelijk  gaat gebeuren.


 


Om het (eventuele) financiële verschil inzichtelijk te maken heb ik onderstaande Excel-sheet in elkaar geflanst.


 


Download Dag-Nachtstroom verschil benadering


Het enige wat eerlijk gezegd nog een klein beetje onduidelijk is, is het huurtarief van de nieuwe meter.  De algemene onduidelijkheid ontstaat doordat in Spanje men midden in de overschakeling zit van de "oude markt" waarin Iberdrola de enige leverancier was naar de "Mercado Libre" waarin meerdere leveranciers aanwezig zijn. Ook was/is er de mogelijkheid om de meter te kopen in plaats van te huren, maar daar kan ik (nog) niets over zeggen. 


Daarnaast zijn er enkelfasige meters en krachtstroommeters (driefasen-meters), beide bestaan in een enkeltarief en dag-en nachtstroom variant. Ook zijn er meters met een derde telwerk om eventueel de door een eigen zonne-energie installatie teruggeleverde energie te meten. Wij hebben gekozen om gewoon de meter weer te huren van Iberdrola, zoals we eerst ook deden.3 opmerkingen:

simone zei

Hi Leo en Joke, ik zie dat jullie een tijd geleden dit geplaatst hebben op jullie blog.
Nu zag ik in DE WEEK, dat de tarieven bij Iberdrola aangepast zijn. Op de uren tussen 08.00 en 23.00 uur liggen de prijzen het hoogst. Wij hebben ook dag en nacht stroom nu, maar moeten ons contract verlengen.. Hebben jullie hier ook onderzoek naar gedaan ?
Groetjes Simone

Leo Kroonenburg zei

Hallo Simone, wij gebruiken nog steeds hetzelfde contract, en als ik ga kijken bij Iberdrola vind ik nog steeds dezelfde tijdvakken terug. Dus 10 uur hoog tarief, en 14 uur laag tarief.https://www.iberdrola.es/clientes/hogar/luz/menos-10kw/plan-hogar-dia-noche

Leo Kroonenburg zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.

Een reactie posten