woensdag 23 juni 2010

Boterkoek voor de visite

Boterkoek
Morgen komen de zoon en dochter van Joke op bezoek. Deniece hebben we afgelopen week verhuisd en Jermain is daarbij komen helpen. Beiden zijn ze erg benieuwd naar waar hun moeder terecht is gekomen in (het niet zo verre) Spanje.  Omdat ik (Leo) vandaag niet zoveel te doen had en Joke naar Pilates en de kapper is geweest ben ik volgens oud familierecept een boterkoek gaan bakken.


Het recept is simpel:


De oven voorverwarmen op 180 graden (bij hete lucht 160 graden maar dat was er vroeger niet).


Vervolgens 250 gram boter, 140 gram basterdsuiker en 275 gram bloem, een mespuntje zout en een zakje vanillesuiker. De gezeefde bloem, vanillesuiker en de basterdsuiker goed mengen en met twee messen de nog koele boter in een kom er doorheen snijden. Als de boter klein is snel met een koele hand het deeg kneden tot een egale bal. Deze even laten rusten in de koelkast.


Klop in een kopje een ei los.  Vet de vorm van ongeveer 25 cm in met wat boter, druk het deeg erin tot een egale laag. Bestrijk met een kwastje de bovenkant van de koek met het ei-mengsel.  Trek vervolgens met de stompe kant van een mes een ruitpatroon in de bovenkant. (Het oog wil tenslotte ook wat)   Plaats de vorm iets onder het midden in de voorverwarmde oven en bak de koek in ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar.


Haal na het bakken de vorm uit de oven en laat de koek in de vorm vrijwel helemaal afkoelen voordat je de koek uit de vorm haalt.


Er zijn speciale boterkoekvormen, daar zit een beugeltje in wat je onder de koek door kan draaien zodat hij makkelijk loskomt. Ik heb gewoon een springvorm voor appeltaart gebruikt.1 opmerking:

Jaap en Willy zei

Ja, dat doet wel aan vroeger denken...
Hij ziet er goed uit en zal zeker lekker smaken.
Veel plezier en groeten!
JaWi

Een reactie posten