dinsdag 16 augustus 2011

Werken aan amandelen

Gepelde amandelen, zover zijn ze bij ons nog niet Capazo Vandaag even geen feesten. Met het oog op de komst van Joke's moeder zijn we vandaag uitgebreider dan normaal boodschappen gaan doen.

Ook zijn we (een beetje) verder gegaan met de amandelpluk, we moeten nu nog 4 bomen waarvan er twee morgen gedaan kunnen worden.

De laatste twee bomen zijn nog niet genoeg gedroogd, dat kunnen we zien aan de zachte bast die nog vrijwel geheel gesloten om de noot heen zit.

Als klusje tussendoor hebben we vandaag het voorwiel van de kruiwagen gerepareerd. Er zaten vanwege misbruik door eerdere eigenaren behoorlijk wat deuken in de velg en ook de band was gisteren leeggelopen. Door het wiel te demonteren en de band eraf te halen hebben we de velg weer op kunnen lappen. De band zit er nu weer netjes op en we hebben het ventiel schoongemaakt, dus kunnen we hem morgen weer gebruiken.

Nee, voor het geld moet je het niet doen, maar het werkt heel rustgevend om met het verstand op nul te gaan zitten en xe9xe9n kruiwagen en 2 capazo's vol met amandelen met de hand te pellen. Dat wil zeggen, de harde bast uit de buitenschil halen. Zo was tenminste de score per dag van de afgelopen dagen. Op de foto zijn de amandelen alweer verder verwerkt, de noot is gekraakt en de amandel is uit zijn harde bast gehaald, maar zoals gezegd: de onze zijn nog niet zover.

Capazo's zijn dingen die je gewoon MOET hebben hier in Spanje. Je kunt ze overal voor gebruiken: afvoeren van snoeiafval, opslaan en vervoeren van amandelen, mengen van cement, etc. Ze kosten ongeveer x80 2,- per stuk en zijn redelijk onverwoestbaar.

Planning voor morgen: tenminste twee bomen "tikken" en "pellen" en even naar het postkantoor op en neer.

5 opmerkingen:

Johan zei

Ben bij het experiment destijds bij Cor achter gekomen dat als je (in het voorjaar) de pomp een kwartiertje uit zet er loei heet water van tegen de 50 graden uitkwam! Misschien een optie voor je omdat je 3 groepen heb om de pomp te laten lopen en er elektrische afsluiters er tussen te zetten en telkens 1 of 2 groep te laten lopen en de stilstaande te laten opwarmen.

Johan zei

Een timertje voor de aansturing hoeft voor jouw geen probleem te zijn volgens mij.

Leo en Joke zei

@Johan: dat met die groepen en kleppen vind ik teveel kans op storingen geven. Mijn motto: KISS = Keep It Super Simple.

Maar je hebt me wel op een ander idee gebracht:
Ik heb er nu een schakelklok tussen zitten die vanaf een uur of 10 's ochtends tot een uur of 7 's avonds steeds een kwartier AAN gaat en dan weer een kwartier UIT. Op die manier hebben we wel het warmere water en gebruiken we minder energie, ook krijgt de pomp de gelegenheid om af te koelen.

Johan zei

Cor had alleen een ouderwetse schakelklok met pennetjes dus moest dat wel om een kwartier. Misschien een ander pompje gebruiken die onder water of in de skimmer legt, dan wordt hij gelijk gekoelt en zuigt ook geen lucht aan.

Ton zei

Leo, misschien geeft dit bedrijf wat inspiratie?:
http://www.energycollector.com/html/nl_energycollector.asp

Ik heb ze op dak liggen in combinatie met PV-panelen en het werkt als een.... en dat in NLD!

Schakelklok komt uit China, zo gauw ik panelen bij schakel, verandert de lay-out op het scherm gelijk mee!

Gr Ton

Een reactie posten