zondag 14 augustus 2011

Half drie

Oude muziek in de straten Joke maakt een babbeltje Correfocs

Vuurwerk OP het plein van Nieves Zo laat was het toen we in bed kropen. Tegen 10 uur 's avonds vertrokken we richting Nieves om daar wat over het marktje te slenteren en hier en daar wat te gebruiken. Het vuurwerk zou om xe9xe9n uur beginnen, dus veel eerder gaan zou ook niet veel zin hebben.

Joke maakte nog een praatje met een lokale kok die -heel handig- een brander voor een Paella-pan gebruikte als bakplaat. Gewoon een flinke vlakke plaat op de ronde brander en je hebt een Spaanse variant op de "Skottelbraai".

Inderdaad begon het vuurwerk redelijk op tijd, maar het bestaat voor een groot deel uit een "Correfocs". Hierbij wordt door in gewaden en met kappen verklede jongeren door de straten gerend terwijl ze vuurwerk afsteken. Ze gaan het hele dorp door om vervolgens op het plein te eindigen waar dan ook nog vuurpijlen afgestoken worden.

Gewoon, bijna tussen de mensen en tussen de huizen. Ze doen dat al eeuwen, dus het zal wel goed gaan. Maar hierdoor kwamen we wel wat later dan normaal thuis en dus is onze start ook wat langzamer dan normaal. Vandaag is een feestdag, Maria ten Hemelvaart, dus is er waarschijnlijk geen markt, wel gaan we zometeen nog even ons wekelijkse kopje koffie bij Javi's nuttigen.

3 opmerkingen:

Edwin en Cokky zei

"Correfocs", je Valenciaans gaat al vooruit!

Monique zei

Was het trouwens wel markt? Zag wel een vrachtwagen van een handelaar staan.

Leo zei

Tsja, dat is te zeggen... er was een beetje markt. Er stonden twee of drie kraampjes, onder andere de Arabische groentenboer (die vriendelijke jongen) stond er gewoon, maar dat is enigszins logisch, niet?
Die doen niet aan Maria ten Hemelvaart, geloof ik.
Het was er trouwens hartstikke druk: alle dames uit het dorp gingen daar inkopen doen direct nadat de mis was afgelopen....

Een reactie posten