vrijdag 12 augustus 2011

Laptop crash

Maan op vrijdagavond 12 augustus 2011 Net toen ik eind van de middag aan het logje wilde beginnen stopte de laptop ermee. Kan gebeuren af-en-toe, normaal gesproken even opnieuw opstarten en je kunt weer verder.

Echter, deze keer bleek er toch echt wat aan de hand te zijn, de harddisk begon hoorbare geluiden te maken en was dus echt gecrasht. Doordat wij al onze gegevens op netwerkschijven hebben staan zijn we geen gegevens kwijt, wel is het vervangen van de schijf en het weer volledig inrichten nooit een klusje wat je "even" doet.

Schijf inbouwen, Windows opnieuw installeren, drivers, service-packs, applicaties, Office, updates, etc. daar gaat echt uren werk in zitten. Niet dat je er steeds bij hoeft te blijven, maar toch.

Vanmiddag ben ik tussendoor nog even naar het sportcentrum geweest voor een klusje, het overgrote deel van de dag hebben we verder besteed aan het oogsten en schoonmaken van weer een paar bomen amandelen.

Doordat ik tijdens de laptopklus steeds even tijd had, kon ik mooi eens proberen een foto van de volle maan te maken. Camera op een 2de hands statief, zo ver mogelijk inzoomen, handmatig scherpstellen en een combinatie van diafragma 11, gevoeligheid 800 en dan wat spelen met de sluitertijd rond 1/800.

Voor de maan wordt een variant op de "Sunny-16" rule gebruikt, namelijk de "Moon-11". Het principe van deze vuistregel is dat je op een zonnige dag diafragma f/16 kiest en je de sluitertijd instelt op de omgekeerde waarde van de film-gevoeligheid ( 1/ISO ) . Bij de maan werkt dit ongeveer hetzelfde, maar dan met diafragma f/11.

Agenda voor morgen: uitslapen en verder met de amandelen.

2 opmerkingen:

Jaap & Willy zei

Ja, we zagen jullie hard werken in de hitte....
JaWi

fotolog Albert & Mara zei

Que pena dat de harde schijf van de laptop gecrasht is. Gelukkig hebben jullie van alles een back-up gemaakt.
Hoeveel mensen doen dat gewoon niet!!! Plezant die tips van je om de maan te fotograferen. Saludos

Een reactie posten