vrijdag 2 april 2010

Bouwvakken is best leuk

Betondraaien Netjesrecht FunderingisklaarNa de meterkast bij de Deense buren en de speelse hommage aan Pink Floyd van gisteren moest er vanochtend maar weer eens echt gewerkt worden. Alle tekenen waren goed, we gaan de fundering van de plantenbak maken, zo stond het in de nu wel erg blauwe lucht geschreven. Nog één keer checken of de geul wel voldoende waterpas lag, daarna kon het beton erin.Het maken van beton is simpel: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grint en wat water erbij, dan goed laten mengen in de molen (die we van buurman Cor mogen lenen) en dan emmertje voor emmertje in de geul storten. Met een spaan mooi vlak strijken en met het waterpas controleren of we wel horizontaal blijven.We hadden berekend dat we zo'n 6 emmers nodig zouden hebben, maar wat erg gek is dat het materiaal lijkt te krimpen? Immers 1 emmer cement, 2 emmers zand en drie emmers grint zijn samen 6 emmers, maar we kwamen met maar 4 emmers beton net op de helft van de geul?? Geen probleem, gewoon nog zo'n ladinkje maken en klaar is Kees.We hebben het nog een beetje nat gehouden zodat het hopelijk niet gaat scheuren en dan kunnen we morgenochtend met gewoon cement en zand de stenen rand gaan plaatsen.Zometeen even onder de douche en dan naar Barbarroja voor de Paella!2 opmerkingen:

Erik zei

Maak me niet jaloers! Ik kan nog geen halve emmer water tillen...Voor de berekening van hoeveel natte beton je nodig hebt moet je rekening houden met 1 derde inklinking t.o.v. het droge volume.

Leo & Joke zei

@Erik: Dat wist ik niet, van dat inklinken. Leuk te zien dat het ook precies klopt, mijn 6 emmers materiaal werden 4 emmers beton. Dat ik meer nodig had was gewoon een kwestie van een bredere en dikkere laag dan eerder voorzien.
Na het plaatsen van de stenen voel ik mijn rug ook hoor! Toch niet meer zo soepel als vroeger vrees ik.

Een reactie posten