donderdag 8 oktober 2009

Elektriciteit en het uitvallen ervan

Aardlekschakelaars Ventilator



Elektriciteit is een mooi ding, vooral als het werkt. Des te vervelender is het wanneer het even niet werkt, en dat is natuurlijk altijd op een moment dat je een storing even niet kunt gebruiken. Storingen helemaal voorkomen dat zal niet lukken, maar we kunnen de kans erop wel wat verminderen.



Één van de factoren die meespeelt is de aardlekschakelaar. Deze schakelt razendsnel uit wanneer er een -de naam zegt het al- een lekstroom naar aarde wordt vastgesteld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er aardsluiting in een apparaat ontstaat, maar ook wanneer een persoon in contact komt met de netspanning. Deze vorm van beveiliging is tegenwoordig verplicht bij huisinstallaties. Nu is het zo, dat vrijwel ieder apparaat een kleine aardlekstroom heeft en dat is normaal gesproken geen probleem. Maar wanneer er nu erg veel apparaten zijn aangesloten, dan kan de som van al die lekstromen samen er voor zorgen dat de aardlekschakelaar soms uitschakelt. Dat is vervelend, zeker als er niet een echte storing is.



Om dat onnodig uitschakelen te voorkomen hebben we nu een tweede aardlekschakelaar geplaatst. Nu zijn de groepen -en dus alle apparaten- verdeeld over de twee aardlekschakelaars, waardoor er niet meer zo vaak een aardlekschakelaar onterecht zal uitschakelen. Als tweede klusje vanochtend is de ventilatorlamp op de logeerkamer opgehangen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten