maandag 12 oktober 2009

De Nationale feestdag van Spanje, het Fiesta Nacional de España

LlegadadecristobalcolonaamericaIn Spanje wordt op 12 oktober de Día de la Hispanidad als feestdag gevierd.  Deze feestdag die ook wel Día de la Raza ("Dag van het Ras") genoemd wordt is een versie van Columbusdag die in verschillende Latijns-Amerikaanse landen gevierd wordt. Het wordt gevierd op 12 oktober, de dag waarop Christoffel Columbus Amerika ontdekte.



De feestdag werd pas later in diverse Latijns-Amerikaanse landen ingevoerd, in Argentinië in 1917, in Venezuela in 1921, in Chili in 1923 en in Mexico in 1928. Oorspronkelijk werd in deze landen het feest ook als Columbusdag gevierd, maar dit werd veranderd nadat deze landen zich meer als mesties gingen beschouwen. Men vond het niet meer gepast, om een feest te vieren ter ere van een gebeurtenis, die volgens sommigen Amerika onderwierp aan Europa en het continent in 300 jaar ellende stortte. Waar men vroeger het feit dat Columbus Amerika ontdekte vierde, viert men nu het feit dat dankzij de vermenging van Europeanen en Indianen een nieuw ras is ontstaan.



De Venezolaanse president Hugo Chávez is nog een stap verder gegaan. In Venezuela heet de dag tegenwoordig Día de la Resistencia Indígena (Dag van de Inheemse Weerstand). Op deze dag worden in Venezuela soms standbeelden van Columbus vernietigd of besmeurd.



Spanje kent 4 talen, daarom zijn er ook 4 namen voor deze feestdag.



De Día de la Hispanidad in het Spaans; Festa Nacional d'Espanya in het Catalaans en het Valenciaans; Festa Nacional de España in het Gallego en Espainiako Jai Nazionala in het Baskisch





1 opmerking:

Dolf en Tineke zei

Goed verzorgde tekst, voor de nodige achtergrond informatie.
Groetjes,
Dolf en Tineke

Een reactie posten