zondag 26 augustus 2012

Tirada de Caliche

Een "Tirada de Caliche" is een soort van hoefijzer gooien, een spel wat typisch is voor dit deel van Spanje.

Over een afstand van precies 17 meter moet een speler een zware metalen schijf tegen een houten klos gooien. Op deze klos ligt een metalen ring.

Er wordt pas een punt gescored als de klos geraakt wordt en uiteindelijk verder weg ligt van de opstelplaats dan de ring. Ligt de ring verder weg, dan wordt -ondanks het raken van de klos- geen score genoteerd.


Tussen de deelnamers zaten een paar echte specialisten die dit spel al hun hele leven spelen. Iedere speler krijgt drie beurten op iedere baan. Er zijn 4 banen en in totaal worden er twee rondes gespeeld.

Om de telling nog wat complexer te maken werd er vandaag in koppels gespeeld. We hebben deelnemers gezien die met hun drie schijven daadwerkelijk drie keer de klos wisten te raken en dus ook drie punten konden laten noteren.

Uiteraard kan een beetje discussie niet uitblijven als niet geheel duidelijk is wat er nu verder weg ligt: de klos of de ring. In zo'n geval komt de rolmaat er aan te pas zodat een eerlijke score bereikt kan worden.

Hier een voorbeeld van hoe een goede worp gedaan wordt. Probeer de vliegende schijf in ieder plaatje terug te vinden. Aan het eind zie je de klos, de ring en de schijf alle drie nog door de lucht vliegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten