zondag 5 augustus 2012

Scheikundeles

Of anders: had ik maar beter opgelet vroeger?

De scheikunde van een zwembad in een notedop:
- het chloorniveau moet rond de "3" zijn, dat is voldoende om algengroei en bacteriƫn te voorkomen.
- de PH-waarde moet rond de 7,5 liggen, daarmee is het water ongeveer "PH-neutraal" en is het goed (of niet slecht) voor onze huid. Een te lage PH-waarde tast de metalen en de cement in het zwembad aan.

Beide worden gemeten met het druppeltjessysteem wat overal te koop is.

TIP: neem het watermonster zo diep mogelijk, bij stilstaand zwembadwater zit het meeste chloor in de bovenste lagen en kun je een foute meting doen. Let ook op het aantal toe te voegen druppels, dat verschilt per merk meetsetje!

Echter: het chloor in het water bindt de kalk in datzelfde water en die kalk slaat dan neer op de wand waardoor de tegels dof kunnen worden. Als het chloor altijd op niveau -of zelf iets te hoog- is, kan de aanslag zelfs een licht-paarse kleur aannemen.

De truc hiervoor? Af-en-toe schoonmaken met AquaFuerte, een schoonmaakmiddel op basis van een soort zoutzuur. Is in Spanje in iedere supermarkt voor een paar centen te koop en werkt als de brandweer.

Wel oppassen: dit nooit op roestvrijstaal gebruiken, dan kun je een nieuwe wasbak of aanrecht gaan kopen. Oh ja, en in je zwembad werkt het als "PH-Min". Het brengt dus je PH-waarde omlaag.

Mocht deze PH-waarde te hoog zijn kun je dus prima AquaFuerte gebruiken, dat is een stuk goedkoper dan de PH-Min die bij de zwembadonderhoudartikelen verkocht wordt. Hier een link naar een site die dit voor je berekent.

Omdat wij ons zwembad bijvullen met Riego-water is de PH-waarde altijd wat aan de hoge kant. Dat komt omdat het Riego-water van zichzelf al een hogere PH-waarde heeft.

Kortom, onze volgorde is: eerst de aanslag verwijderen met AquaFuerte, wel steeds de PH waarde blijven volgen en als we klaar zijn deze waarde (eventueel) verder op niveau (omlaag) brengen met PH-Min.

Dat is voor mij makkelijk gezegd, maar Joke gaat steeds het water in om de randen te poetsen en dat doet ze erg goed, mag ik wel zeggen.

3 opmerkingen:

Ineke koenen zei

En om de PH weer naar beneden te brengen gebruik je dan, zwavelzuur 44% ipv het dure PH-min.

Dat gebruiken wij of, niet wij maar onze ph automaat.

Groet uit Zeeland

Leo Kroonenburg zei

@ Ineke: ik heb al een kleine aanpassing van mijn tekst gedaan. Ook AguaFuerte (is een zoutzuur-oplossing) brengt de PH omlaag. Zwavelzuur -zoals in accu's- wordt inderdaad ook gebruikt.

Derk zei

Ik vind wel dat het haar van Joke erg bleek is geworden...!

Een reactie posten