zaterdag 10 december 2011

Tegenstrijdige belangen

Het spreekwoord spreekt van "Water en Vuur", maar ook "Water en Elektra" gaan niet best samen.

Veel huizen hier in de buurt hebben een zwembad en daarmee dus ook een zwembadpomp. Nu draaien die dingen normaal gesproken redelijk probleemloos, maar ze zijn natuurlijk wel onderhevig aan normale slijtage.

Nu slijt de ene pomp harder dan de andere, en dat komt vaak door het soort zwembad-chemie wat gebruikt wordt. Er zijn mensen die de voorkeur geven aan een zoutwater-zwembad omdat ze dan geen last hebben van de chloor in hun ogen.

Op zich gaat dat prima, maar er zijn bij een zoutwaterzwembad wel een paar opmerkingen te maken: Het zwembad moet echt heel goed gebouwd zijn, als het gebruikte betonijzer te dicht aan de oppervlakte van de wand ligt gaat het gegarandeerd roesten waardoor er scheuren ontstaan en de tegels van de wand gedrukt worden.

Ook zal de gemiddelde zwembadpomp van een zoutwaterzwembad ergens tussen de 3 en 5 jaar kuren gaan vertonen. Vaak zal hij langs de as gaan lekken en zal het zoute water de as door corrosie dermate aantasten dat reparatie van zo'n pomp vrijwel onmogelijk wordt.

Bij een gechloreerd zwembad daarentegen is met name de corrosie een stuk minder, maar ook dan kan een zwembadpomp gaan lekken, veelal wordt dat dan puur veroorzaakt door het aantal draai-uren van de pomp. Tussen de elektromotor en de waterpomp zit een keramische waterkering die versleten raakt. Het water -wat dan in de motor kan komen- beschadigd het voorste kogellager waardoor de pomp op een gegeven moment vast gaat staan en kan doorbranden.

Als je er op tijd bij bent (dus zodra je bij de regelmatige schoonmaakbeurt en inspectie van de pompruimte een spoor van lekkage ziet !) kun je een pomp nog reviseren door de kering en het eerste lager te vervangen. Dit is een klusje van een paar uur en ongeveer € 25,- aan materiaal waarna hij weer als nieuw is.

Dat is toch altijd nog minder dan een nieuwe pomp die al gauw zo'n € 200 tot € 250 kost.

De pomp op de foto ziet er ernstiger uit dan het is, maar omdat de as nog helemaal gaaf is, zal deze in de loop van volgende week wel weer draaien met een nieuw lager en een nieuwe kering..

2 opmerkingen:

fransjansen zei

Wij hebben ook een zwembad. Dat is een inbouwzwembad van Interline. Maar we hebben nog nooit problemen gehad met de pomp.

Nadine Hanegraaf zei

Wat een goede post! Zwembadselect

Een reactie posten