zondag 11 december 2011

Als de kat van huis is ...


Die spreekwoorden, ik vind ze wel wat hebben.

De echt goede, veelzeggende spreuken met diepgang blijven dus echt door de -soms wel- eeuwen heen onveranderd. Ook een mooie is "Met je kloten voor het blok zitten".

De herkomst hiervan is de oude zeil-transportvaart zoals die vroeger bedreven werd. Om goed -en dus vlot- te kunnen zeilen moest je toch regelmatig je zeilen repareren en uiteindelijk ook vervangen. Doordat ze door intensief gebruik uitrekken worden ze steeds boller.

Doordat je met bolle zeilen niet goed "aan de wind" kan varen (schuin tegen de wind in) moet je dus met versleten zeilen vaker overstag waardoor je tocht langer zal duren wat slecht voor de zaken is. Om de zeilen toch nog een beetje vlak te krijgen ga je ze steeds strakker hijsen, maar uiteindelijk kun je niet verder omdat je "met de kloten voor het blok zit".

De verbinding tussen de lijn waarmee de zeilen gehesen worden en het zeil zelf werd vroeger met een soort "houtje-touwtje" gedaan. Aan het touw zit een houten klos (kloot) die door een lus van het zeil gehaald werd. Het touw waarmee de zeilen gehesen worden loopt bovenaan de mast door een katrol, wat ook wel een "blok" genoemd wordt.

Als de zaken nu echt slecht gaan heb je dus geen geld om noodzakelijk onderhoud te plegen en moet je uiteindelijk de zeilen helemaal strak trekken waardoor je "met je kloten voor het blok zit".

En met die kat die van huis is bedoel ik echt niks verkeerds hoor: Ik ben vandaag weer lekker naar een Rastro geweest en heb zowaar een paar stevige haakse klemmen kunnen kopen. De rode rommel-klemmen kreeg ik er gratis bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten