donderdag 26 november 2009

Op een drukke dag van het kastje naar de muur

Drankjetussendoor Bijdesmid



Vandaag hebben we erg veel dingen gedaan, soms zelfs een beetje doorelkaar heen. We moeten een partikuliere ziektekostenverzekering kiezen, maar niet iedere verzekering dekt alle kosten. Ook werken niet alle huisartsen en klinieken met alle verzekeringen. Als rode draad loopt daar het Spaanse ziekenfonds doorheen, de Seguridad Social. Iedereen die permanent in Spanje woont heeft in principe toegang tot de Seguridad Social, alleen zijn met name de uitzonderingen niet altijd goed bij alle medewerkers bekend.



De duidelijke gevallen zijn wanneer je nog niet met pensioen bent en je hebt inkomen uit werk in Spanje, dan kom je automatisch in de Seguridad Social. Een ander duidelijk geval is wanneer je gepensioneerd bent. Dan wordt vanuit Nederland een verklaring opgesteld dat je in Nederland vanwege je pensioen verplicht verzekerd bent, op basis daarvan kom je ook automatisch in Spanje in de Seguridad Social.



Ons geval staat niet in de standaard handleiding. We wonen wel permanent in Spanje, betalen belasting maar werken niet, en hebben ook geen (pensioen)inkomen uit Nederland. We zijn eerst gaan informeren bij de huisartsenpost bij ons in het dorp, die waren heel stellig, gewoon via de Seguridad Social, ga maar navragen op het kantoor in Abanilla.



Op het kantoor aldaar waren ze ook heel stellig: "U heeft geen inkomen uit werk? U heeft geen inkomen vanuit een pensioen? Dan moet u gewoon alles zelf betalen." U kunt naar ons hoofdkantoor Murcia om daar een verklaring van "geen middelen van bestaan" aan te vragen. Als ze u die geven kunt u misschien wel in de Seguridad Social. Kortom, ze wist het ook niet en verwees ons snel door naar de volgende muur met het volgende kastje. Wordt vervolgd.



Tussen dit alles door kregen we een telefoontje van de smid dat de bodemplaat voor de haard klaar was, die konden we komen ophalen. Nu zit de smid in Aspe, dus dat was een stukje de andere kant op.



En als extraatje zijn we het ook eens geworden met een garage over de aanschaf van een andere auto waarbij we de Daewoo inruilen. De Tacuma is een prima auto, maar zelfs met onze rustige rijstijl haalt hij maar net de 1 op 10, en dat zien we graag anders.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten