zaterdag 28 november 2009

Lang geleden

Laselektroden Verschillendediktes



Het is alweer een hele tijd geleden dat ik op de Technische School in Slikkerveer bij het vak metaalbewerken in de eerste twee lesjaren ook nog laslessen heb gehad. Zowel elektrisch lassen als autogeen (dat is met gas en zuurstof) hebben we gedaan. Uiteindelijk heb ik voor elektrotechniek gekozen dus toen stopten die lessen. De school is ondertussen afgebroken, dus daar kan ik niet meer terecht met eventuele vragen.



Nu, vele jaren later, ben ik dus weer aan de slag gegaan met de oude lastransformator die na het overlijden van mijn vader tevoorschijn kwam. Naast de spullen die er allemaal bijzitten zoals laskappen, een pikhamer en staalborstels is er ook een voorraadje laselektroden. Nu zijn die er in heel veel soorten en maten maar hier zijn twee soorten met een dikte van 2,5 mm en één doosje met dunnere elektroden van 1,75 mm. Ik moet aan de haard nog twee soorten materiaal lassen: een 2,5x20x20 hoeklijn aan de 6 mm dikke bodemplaat en delen van de achterwand die uit 2 mm dik staalplaat gemaakt gaat worden. Morgen ga ik verder met de hoeklijn en de bodemplaat, eens kijken of het met de op het pak aangegeven stroomsterkte wil lukken. Zelf denk ik dat voor de achterwand de 1,75 mm elektroden het best geschikt zijn, het lassen aan de dikke bodemplaat heb ik met de 2,5 mm Philips (type 28 ?) elektroden gedaan. Het gevaar van lassen aan de (voor mijn doen) dunne plaat van de achterwand is dat er bij een te hoge stroom onmiddelijk gaten vallen die je (ik) dus nooit meer dicht krijgt. Daarom ga ik dus eerst oefenen op proefstukjes met de dunne elektroden op een relatief lage stroom in de hoop dat het allemaal heel blijft.



Agenda voor morgen: Bodemplaat van de haard lassen en de auto leegruimen zodat we die maandag kunnen inleveren. Verder samen met Joke de laatste gordijnen voor de logeerkamer maken .



2 opmerkingen:

JaWi zei

Het staat op de pakken aangegeven:
de positie van de elektrode, de stand waarin gelast moet worden, het ampèragebereik waaronder gelast moet worden (bij de dikte van de elektrode).
Suc6, Jaap

Thom zei

Ik zie dat je ook Philips las-electrode kunt gebruiken.
In dat geval als je tenminste de keuze hebt, is het volgende van toepassing indien mogelijk.
Voor het lassen "onder de hand" is met name de Philips 46 S
een ER,C zeer geschikt. Dit is een elektrode die traag stollend is. Geschikt voor simpel laswerk zonder dynamische belastingen. (een makelijke starter)

Een reactie posten