maandag 3 augustus 2009

Taalbarrière

EenlatertjeGistermiddag ( en -avond ) ben ik bezig geweest met een leuk puzzeltje. Er was er eens een nieuwe, van origine Spaanse laptop, die erg graag Nederlands wou spreken. Nu zijn er versies van Windows Vista die je gewoon vanuit het configuratiescherm kunt wisselen van taal, maar onder andere de Home Premium Editie kan dat niet. Dus waren er (door mij!) al eens eerder pogingen ondernomen om dat via allerlei (zo bleek later: niet echt goede, vage tooltjes) toch voor elkaar te krijgen, maar daar is niemand echt blij van geworden. Zelfs de PC was daardoor in een soort vegetatieve staat geëindigd. Shame on Me, dit moest dus worden opgelost!Mijn stelling is: "Wat Internet u biedt, haal dat vooral elders niet", of “Beter goed geleend, dan zelf slecht bedacht”. En dan bedoel ik natuurlijk niet al die illegale spullen, maar vooral kennis. Hoe gek een probleem ook is, er is altijd wel iemand die dat probleem ook heeft gehad, en vrijwel zeker is het ook al een keer eerder opgelost. Je moet je dus wel eerst kleurendoof zoeken, maar uiteindelijk vindt je dan toch een oplossing.Wat heb ik in dit geval gedaan:
De laptop heeft een officiële, geregistreerde en geactiveerde versie van een Spaanstalige Windows Vista Home Premium. Met een op Internet gevonden tooltje is zowel de Licentie als de Activering geëxporteerd vanuit deze officiële versie. Vervolgens is exact dezelfde versie van Windows - maar nu in het Nederlands- geïnstalleerd, even zonder licentie. Daarna is met hetzelfde tooltje de oorspronkelijke Licentie en Activering weer geïmporteerd, en voila: Succes!!De algemeen geldende mening is dat dit legaal is. Immers: op dezelfde machine wordt dezelfde, oorspronkelijke versie van Windows gebruikt, alleen nu in een andere taal. Alsof de laptop niet in Spanje is gekocht maar in Nederland.De spreekwoordelijke witte rook kwam lang nadat deze foto genomen is, Joke lag allang op één oor, zullen we maar zeggen. Nu volgt een intensieve periode van testen.4 opmerkingen:

Herna zei

Een tip: ga naar de www.hardwarepagina.nl en dan naar het prikbord. Je kunt dan eerst zoeken in hun bestand of jouw probleem al is behandeld als vraag zoniet dan stel je de vraag zelf. Meestal krijg je (via die pagina uiteraard) meteen antwoord.
Groet Herna

Hilde zei

Muy bien :)

JaWi zei

Er bestaan alleen uitdagingen???

Cokky. zei

Je bent een genie, Leo! Sorry dat ik je een slapeloze nacht bezorgd hebt maar jullie hebben in ieder geval weer een etentje verdiend!

Een reactie posten