vrijdag 29 januari 2010

Verrassing!!

GroepenkastheringedeeldOp verzoek van de buren ben ik vandaag aan de gang gegaan met hun groepenkast. Zij hadden -net als wij eerder- regelmatig last van een algehele 'black-out'. Met name als buurman Cor in zijn hok aan het hobbyen was, wilde de aardlekschakelaar er nogal eens uit gaan. Omdat er verder geen onderverdeling was, kwam daardoor dus het hele huis zonder te zitten. Uiteraard gebeurde dat altijd precies als de buurvrouw iets aan het koken was of juist die spannende tenniswedstrijd zat te volgen. Vandaag hebben we de samenstelling van de groepen herverdeeld en ze tevens over drie afzonderlijke aardlekschakelaars verspreid. Nu maar eens kijken of het nu beter zal gaan.



Wat was nu de verrassing? Waar de elektriciteit de groepenkast binnenkomt was een vergissing gemaakt, waardoor, als je de hoofdschakelaar uitzet, de stroom gewoon op de installatie bleef staan!!



Na wat onderzoek hebben we de vergissing ongedaan kunnen maken waardoor het allemaal weer veilig is.



Voor de technici onder ons:
Waar alle groepenschakelaars tweepolig zijn uitgevoerd, is de hoofdschakelaar van het energiebedrijf dat vreemd genoeg niet. In plaats van de stroomvoerende draad werd juist alleen de NUL-leider geschakeld en bleef dus -ook bij uitschakelen- de hele installatie toch onder spanning staan.



2 opmerkingen:

JaWi zei

Jannie en Cor moeten al die tijd een beschermengeltje (of twee) hebben gehad!
Jaap en Willy

Thom Lauppe zei

Tja, komt mij bekend voor tijdens werkzaamheden.
In Spanje is de kleur blauw niet altijd "0" en bruin niet altijd "fase".
Maar het meest opmerkelijke is dat geel/groen soms wel "fase" is.
(Overigens aangesloten door een officiƫle Spaanse installateur.)
Oorzaak: Kleur bruin was op!! (HUMAN FACTORS)
Thom Lauppe.

Een reactie posten