woensdag 2 december 2009

Spaanse windturbines breken alle nationale records



WindturbinesMADRID - Spaanse windmolenparken hebben dit weekend gedurende verschillende uren meer dan de helft van de elektriciteitsbehoefte van het hele land voorzien. Dat is een nieuw en voor de critici onverwacht windenergierecord.



Het hele weekend lang waren er zeer sterke rukwinden in Spanje. de windmolenparken profiteerden daarvan en waren zeer actief. Zij produceerden evenveel elektriciteit als elf nucleaire stations samen. Gedurende vijf uren op zondagochtend produceerden de windturbines 53 procent van de nationale energie, een nieuw nationaal record. Na de Verenigde Staten en Duitsland is Spanje het land met de meeste windturbines.



Op het piekmoment genereerde de windturbines 11,5 gigawatt, dat is twee derde van hun theoretische maximum van 18 gigawatt. Afgelopen weekend was er in Spanje dus meer elektriciteit dan dat nodig was. Wanneer dat de vorige jaren gebeurde, werden de windturbines uitgeschakeld. Deze keer werd de overbodige elektriciteit gebruikt op hydro-elektrische plantages om water terug naar de dammen te pompen. Dat water kan daarna dan nog eens elektriciteit opwekken.



José Donoso, hoofd van de Spaanse WindEnergieAssociatie, herinnert zich dat critici vijf jaar geleden nog beweerden dat er nooit meer dan 14 procent van de totale elektriciteit van windmolens zou kunnen komen. "Nu zijn wij er zeker van dat onze capaciteit nog zal toenemen", vertelt Donoso. Experts schatten dat Spanje tegen het einde van het jaar één vierde van zijn energie uit hernieuwbare bronnen zal halen. Wind op kop, gevolgd door waterkracht en zonne-energie.



(Bericht overgenomen uit het AD van woensdag 2 december)
Kanttekening is wel dat wij op zulke dagen erg moeten oppassen met wat we buiten laten liggen. Als het zo tekeer gaat wil er nog wel eens wat wegwaaien. Zo hebben we al eens een gieter uit de boomgaard moeten halen, ook de Capazo's zijn dan niet veilig.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten