In Nederland is het mooi geregeld. Wordt er een keer in de straat ingebroken krijg je nadien van de politie huis-aan-huis foldertjes verspreid over hoe je je huis beter kunt beveiligen tegen inbraken. Politiekeurmerk heet dat.
In Tiel hebben wij destijds -na een inbraak bij de buren verderop in de straat- netjes al het hang- en sluitwerk opgewaardeerd, zodanig dat het -zo bleek na de keuring- voldeed aan alle eisen die het Politiekeurmerk stelde. Dit vergde destijds wel een investering van zo'n € 750,- aan speciale sloten, speciale raamboompjes, 10 mm dikke dievenpennen, grendels, noem maar op. Maar in ruil voor de moeite slaap je 's nachts beter (tenminste, volgens de folder van de Politie) en krijg je ook nog eens een paar procent korting op je inboedelverzekering.
In Spanje werkt dat wat anders. Vrijwel ieder huis heeft daar 'Rejas'. Van oudsher zijn dat massieve smeedijzeren traliewerken die in de muur zijn ingemetseld. Tegenwoordig hebben huizen nog steeds Rejas, maar nu zijn het stalen frames, met -in plaats van massieve tralies- gewoon ijzeren pijp er tussen gelast die met bouten en pluggen in de muur zijn vastgemaakt. Iemand van het gilde kan met een flinke ijzerzaag en wat moersleutels daar zo doorheen komen. Daarachter bevinden zich dan natuurlijk de schuiframen, maar die lichte aluminium raampjes laten zich gewoon omhoog uit de rails tillen, en hup, de inbreker is binnen. In die ramen zitten kleine grendeltjes van zo'n 3 mm, die moeten voorkomen dat het raam uit de rails wordt gelicht. Jullie raden het al: Dat werkt niet.
Wij hebben daarom besloten om vanuit Nederland echte AXA Politiekeurmerk goedgekeurde raamboompjes te importeren. Deze haken niet alleen het raam vast in de sponning, maar voorkomen tevens met een stalen haak van circa 6 mm dik dat het raam opgetild kan worden. Een sluiting met sleuteltje maakt het geheel af.
Als iemand echt wil, komt hij altijd binnen, maar we maken het ze zo moeilijk mogelijk. Eigenlijk is preventie simpel, het binnenkomen moet lastig zijn, vooral herrie maken en lang duren, dan haken ze wel af. Veel licht helpt ook. Een leuke manier om herrie te maken gaan we nog wel bedenken.
1 opmerking:
Hoe heet zo'n ding.... een bullhorn?
Die zal de afstand naar de buren wel overbruggen!
Een reactie posten