zondag 27 juli 2008

Demons and Dragons, maar dan in El Vendrell

Diables i Dracs, zo noemen de Catalanen de onderwerpen van hun streekfeest.Gisteravond hebben wij dat meegemaakt tijdens het Fiesta Major van El Vendrell.
In deze stad duurt het Fiesta Major wel een week, maar voorafgaand en aansluitend ook nog allerlei activiteiten. Iedereen die we van te voren spraken - met name Chris en Joke- raadden ons aan om hier toch vooral naar toe te gaan, en dan bedoelen we de vuurwerkoptocht door de stad. "trek vooral katoen aan, en vermijd nylon of andere kunststoffen, anders vlieg je in de fik". Vergeten te vermelden was dat een hoofddeksel, bijvoorbeeld een natte hoofddoek of een petje, handig geweest zou zijn.Clubs (met dansers en slagwerkers) vanuit diverse delen van de stad en andere plaatsen trekken verkleed als duivels en draken vuur(werk)spuwend door de stad. Ze lopen gewoon door de soms erg smalle straten terwijl ze vuurwerk afsteken waarvoor in Nederland nooit een vergunning voor afgegeven zou worden. Om de winkels en huizen te beschermen worden de ramen soms met karton (niet handig) of soms zelfs met pakpapier (helemaal niet handig) afgeplakt. De brandweer loopt dan ook mee om hier en daar een klein accidentje te blussen. Op het stukje van de route die wij gezien hebben is dat al twee keer voorgekomen!

Bijgaand filmpje is een eerste indruk.26072008044Hier ook een paar foto's.26072008050Hier nog een filmpje...En hier nog een...Het vuurwerk eindigde met een "normaal" vuurwerk, wat echter werd afgestoken vanuit de middeleeuwse toren van de oude kerk in de binnenstad. Iedereen had op het plein klapstoeltjes staan om ernaar te kijken, voor een niet-kenner leek het erop dat het de bedoeling was vandaag de toren op te blazen, danwel af te branden.Het was echt niet normaal! Waar in Nederland mensen echt op grote afstand moeten blijven, en een dienst Monumentenzorg een hartverzakking zou krijgen, wordt hier gewoon een geweldig feestje gevierd.270720080581 opmerking:

Thom & Wilma zei

Wauw, dat was een heel spektakel !
Wat staat er nog meer op het programma ?
groetjes
Thowi

Een reactie posten