donderdag 17 maart 2011

Saint Patrick's Day

Happy Saint Patricks Day St. Patrick's Day (Lá Fhéile Pádraig in het Iers-Gaelisch) is de nationale feestdag van Ierland en valt op 17 maart.

Op deze dag herdenkt men de beschermheilige van het land, Sint Patrick, of Patricius in het Nederlands en San Patricio in Spanje. In het hele (Ier)land viert men feest, met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin.

Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd, en men kan dan ook bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.

De heilige Patricius (+/-385 - 17 maart 461) (Eng.: Patrick, Iers: Pádraig) is de beroemdste missionaris van Ierland. Waarschijnlijk werd hij eind 4e eeuw geboren. Hij heeft waarschijnlijk zijn werk gedaan in de eerste helft en het midden van de 5e eeuw. Noch van het begin van zijn activiteiten, noch van zijn geboorte is een precieze datum bekend.

De populaire legende over hem vertelt hoe hij de slangen uit Ierland verdreef (vandaar dat er geen slangen zijn op het eiland), en hoe hij de shamrock, een op klaver gelijkend gewas met drie bladeren aan één steel, gebruikte als voorbeeld voor de goddelijke Drie-eenheid van het katholieke geloof. Hij wordt ook voornamelijk afgebeeld met shamrock in zijn hand, en het plantje is ook een embleem voor Ierland (alhoewel de harp het officiële symbool is).

Shamrock St. Patrick werd rond 385 geboren in Schotland. Zijn echte naam luidde Maewyn Succat. Op zijn 16e werd hij ontvoerd door piraten en verkocht als slaaf. Tijdens zijn zes jaar durende slavernij kreeg hij steeds vaker religieuze visioenen en putte hij kracht uit het geloof. Hij ontsnapte, reisde naar Frankrijk en werd priester.

Waarom St. Patrick's Day?

Waarom 17 maart? Een theorie is dat dit de dag is waarop St. Patrick overleed. Sinds de dag werd ingesteld in Ierland, gelooft men dat de Ieren hun geschiedenis en hun feestdagen met zich meenamen toen zij zich verspreidden over de hele wereld. In Ierland zelf is het natuurlijk een nationale feestdag, met uitzondering van pubs en restaurants sluiten de meeste bedrijven hun deuren op 17 maart.  Omdat het ook een Christelijke feestdag is gaan veel Ieren naar de mis. Ook is 17 maart een traditionele dag om te bidden voor missies over de hele wereld, voordat het serieuze feestvieren begint.

Voor ons is 17 maart de verjaardag van Jermain, de zoon van Joke. Jermain: Van Harte Gefeliciteerd!

2 opmerkingen:

Jermain zei

Elk jaar weer leuk om op saints paddy's day jarig te zijn ;)

Ali zei

Like the pics. Is he a Leprechaun?

Een reactie posten