zaterdag 13 april 2013

Oud versus Nieuw

Nadat we donderdagavond Ma Haas naar het vliegveld gebracht hadden hebben we de gewone draad weer opgepakt.

Een gewoon klusje hier, en een spoedje daar.

Vandaag heb ik me op een eindversterker gestort die niet meer 'aan' wilde nadat er een moderne telefoon op was aangesloten.

Wat blijkt: de High-End Audio versterkers van 'vroeger', zo'n Direct DC-Coupled MOSFET Amplifier, kunnen er niet zo goed tegen wanneer er in bedrijf (dus met redelijk hoog volume) zo'n 'moderne' telefoon op wordt aangesloten.

De smartphones hebben tegenwoordig een gecombineerde hoofdtelefoon-aansluiting die je ook kan gebruiken om hem op een versterker aan te sluiten, maar........

Op de uitgang van zo'n telefoon staat ook een beetje 'gelijkspanning'.

Laten nu juist die hele goede, direct gekoppelde, eindversterkers uit het betere audio-tijdperk erg slecht tegen die 'gelijkspanning' kunnen.....

Zo'n combinatie kan prima gebruikt worden, maar dan wel eerst de versterker helemaal zacht zetten, dan pas het kabeltje inpluggen, en dan de muziek op de telefoon aanzetten en voorzichtig het volume omhoog draaien, dan gaat het wel goed.

Dus niet tijdens het spelen bijvoorbeeld een MP3-speler los nemen en het kabeltje zo in een telefoon steken!

Je hoort dan nog één keer een flink harde tik (of plop of knal) uit de speakers komen waarna het is afgelopen. Meestal is er dan -minstens één- kanaal van de eindversterker defect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten