vrijdag 20 juli 2012

Rijbewijs omzetten en verlengen

Eerder deze week zijn we in Santomera geweest voor een medische keuring van Joke voor haar Spaanse rijbewijs.

Vandaag stond deel twee op het programma: Naar de Jefatura provincial de Tráfico om haar Spaanse rijbewijs aan te vragen.

Bij de informatiebalie kregen we 3 formuliertjes om in te vullen. Met één daarvan moesten we bij de kassa -we waren de enigen in de rij- gaan staan om de leges à € 26,80 te betalen.

Omdat Joke gaat wisselen van een Nederlands rijbewijs naar een Spaans, hoefden we niet een nummertje te trekken en in de rij te gaan staan, we konden direct doorlopen naar twee speciale bureaus waar de internationale omruilacties behandeld werden.

Deze zogenaamde 'Canjas' waren blijkbaar zo bijzonder, dat ze hiervoor steeds gespecialiseerde medewerkers lieten komen.

Het grote voordeel was wel, dat we dus niet bij de ruim 50 wachtenden hoefden aan te sluiten, maar direct -zodra één van deze speciale medewerkers klaar was- geholpen werden.

De recente pasfoto's hebben we ook in Murcia laten maken. Om de hoek bij de Tráfico staan weliswaar allerlei fotohokjes, wij zijn naar een echte fotograaf gelopen (50 meter verder) en kregen daar echt hele nette foto's.

Er werden een stuk of 5 plaatjes geschoten waaruit je zelf naderhand de meest geschikte mocht kiezen. Deze werd vervolgens netjes gefotoshopt:  vlekjes wegwerken, een donker rimpeltje verwijderen, rode ogen corrigeren, de achtergrond netjes egaal wit maken, noem maar op.

Vervolgens kreeg je 18 pasfoto's, 2 wat grotere en twee nog wat grotere, afgedrukt en gesneden, voor wel helemaal € 4,95 !!

Alles bij elkaar -inclusief de foto's- waren we in ongeveer één uur klaar met alles. Over ongeveer twee weken valt haar nieuwe rijbewijs in de bus en kan Joke haar tijdelijke rijbewijs -een papiertje met een stempel- aan de kant leggen.

Update: Zo'n tijdelijk rijbewijs is overigens alleen maar in Spanje geldig.

3 opmerkingen:

Albert y Mara fotoblog zei

Bedankt Leo voor het plaatsen van deze log. Je weet maar nooit dat het voor ons ook zover is.

GH zei

Een vraagje: Geldt het Hollandse rijbewijs dan niet?

Leo Kroonenburg zei

@GH: Hallo , bedankt voor je reactie.

Hoewel de meningen hierover uiteenlopen houden wij een oordeel van het Europese hof aan, dat EU-rijbewijzen binnen de EU overal geldig zijn.

Wel wil Spanje graag dat residenten hun (bijvoorbeeld Nederlandse) rijbewijs laten registreren omdat Spanje een strak puntensysteem hanteert en ze die punten dus niet kunnen aftrekken van een buitenlands rijbewijs.

Er is echter veel onduidelijkheid bij de verschillende politiediensten in Spanje. Je kunt zomaar een agent tegenkomen die je een bon wil geven omdat hij/zij vindt dat een buitenlands rijbewijs niet geldig is.

Bij de Trafico (de Spaanse RDW)is ook niet altijd duidelijk hoe ze dan wel zo'n buitenlands rijbewijs moeten registreren zodat je daar ook niet verder komt.

In ons geval was de reden van de omzetting dat het rijbewijs van Joke in september gaat verlopen en omdat wij resident zijn (ook echt uitgeschreven uit Nederland) kunnen we het in NL ook niet meer verlengen.

Daarom dus -voor Joke- de omzetting naar een Spaans rijbewijs.

Een reactie posten