Het valt niet mee. In één van de zonnigste landen van Europa iets met zonne-energie doen.
In Nederland wordt gerekend met een maximale instraling van 1000 Watt per vierkante meter op echt heel zonnige dagen waarbij Nederland gemiddeld 1521 zonne-uren per jaar heeft.
In bijgaand kaartje geeft het bovenste getal de instraling in Watt per vierkante meter en het onderste getal het aantal zonne-uren per jaar in Spanje weer. Dat is -bijvoorbeeld bij ons in Murcia- dus ruim 80% meer energie gedurende ruim 82% meer uren, dus bij elkaar 3,2 maal zoveel beschikbare zonne-energie!!
Iedereen praat erover, maar feitelijk komt het alleen van de grond bij ondernemers die het op grote schaal aanpakken, en zelfs dan is het nog niet eenvoudig. Voor particulieren lijkt het niet te zijn weggelegd.
Wil je echter gebruik kunnen maken van de subsidieregelingen dan moet je wel alle stappen van het proces doorlopen hebben: bouwvergunning van de gemeente, teruglevertoestemming van de netbeheerder en een volledig gedocumenteerde subsidieaanvraag bij het ministerie. En als dat allemaal goed gegaan is denkt Spanje erover -vanwege de huidige minder florissante economische situatie- om de subsidie behoorlijk terug te gaan draaien.
Voor windenergie gelden ongeveer dezelfde eisen, alleen bestaat daarvoor zelfs geen subsidie en formeel ook geen teruglevercontract. Ook het krijgen van een bouwverguning voor een molen van 10 meter hoog zal niet één, twee, drie lukken.
Wat kan dan wel? Toch zonne-energie, maar niet teveel. Je kan bijvoorbeeld net zoveel panelen installeren waarmee je overdag je gebruik volledig neutraliseert, met nog een klein beetje extra. Overdag staat de meter van Iberdrola dan stil en alleen 's nachts wordt je verbruik wel geteld. Geen subsidie maar ook geen gedoe. Teveel panelen heeft geen zin, want hoewel dat wat reserve geeft voor je verbruik overdag, wordt de 'boventallige' energie dan gratis en voor niets teruggeleverd aan Iberdrola.
De eerste bescheiden sommetjes in deze situatie lijken aan te geven, dat met de op deze manier overdag verdiende stroom, er iedere 10 dagen één dag stroom van Iberdrola gratis wordt.
Panelen kunnen we -net zoals de eerste paar- aan de grond monteren. Dat is een eenvoudige, goedkope constructie en je kunt er altijd bij. Bijvoorbeeld om een laagje stof eraf te wassen zoals ik vanochtend gedaan heb. (In Nederland regent het vaker J en worden ze dus vanzelf schoon.)
In bovenstaand verhaal ben ik uitgegaan van een aan het net gekoppelde installatie, dus zonder accu's. Immers, we hebben een aansluiting van Iberdrola dus het gebruik van zware apparaten zoals wasmachines, ovens en vaatwassers is geen probleem. Zou je een autonome installatie -dus met accu's en zonder aansluiting op Iberdrola- willen plaatsen dan wordt deze veel zwaarder en complexer en ook onderhouds gevoelig, met name door de accu's die iedere 5 tot 7 jaar vervangen moeten worden.
Wij zijn nu dus aan het kijken naar wat extra panelen.